Minjan

Tussen 2 lijnen #5 - Margot Vanderstraeten
za 12 mrt 2022 - 14.00 u
za 12 mrt 2022
14.00 u
  • za 12 mrt 2022
    14.00 u
    Bibliotheek Hasselt Limburg - Dusart

Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: de Bibliotheek Hasselt Limburg - Dusart, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Margot Vanderstraeten (°1967) heeft met Mazzel tov een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale bestseller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap. 

Zo zijn er chef-kok Moshi van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over de joods-culinaire traditie en het chassidische leven; Dan Z., een buitenbeentje met een humorvolle blik die al decennialang als enige de chassidische gemeenschap mag fotograferen; Esther, met wie Margot redetwist over de ultraorthodox-religieuze opvoeding en scholing; en ook koningin Mathilde passeert - wanneer zij wordt rondgeleid in de Dossinkazerne in Mechelen, waar foto’s van Dan Z. en teksten van Margot werden getoond en de ontroerende chassidische meneer Schwarz voor het eerst in zijn leven foto’s van de Holocaust zag. 

In Minjan is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd met oprechte interesse zoekt zij, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde 4 romans: Alle mensen bijten (Debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en 2 interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Minjan verschijnt in september 2021.

“**** Een onthullend én integer verslag van Vanderstraetens ervaringen in de modern-orthodoxe gemeenschap van Antwerpen. (…) Geen sensatiezucht, maar een liefdevol opgetekende verzameling van anekdotes.” NRC Handelsblad

onderdeel van
Tussen 2 lijnen

***** Vanderstraeten presteert wat elke schrijver groot maakt: tonen hoe mooi en moeilijk het is om mens te zijn onder de mensen. Mazzel tov is een heel straf boek.

De Standaard

credits

auteur Margot Vanderstraeten / interviewer tbc / © Tom Van Nuffel
margotvanderstraeten.com