cultuurcentrum Hasselt

Klytaimnḗstra

STAN & Olympique Dramatique / Toneelhuis
di 14 mei 2024 - 20.00 u
di 14 mei 2024
20.00 u
  • di 14 mei 2024
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het personage Klytaimnestra kennen we uit Oresteia van de Griekse tragediedichter Aischylos, dat zich richt op de geschiedenis van deze koningin en haar man, koning Agamemnon. Deze laatste neemt het ongelukkige besluit om zijn dochter Iphigenia te offeren voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint en naar huis keert, staat hem een confrontatie te wachten met zijn vrouw. 

In deze voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke vertaling van Ted Hughes en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. De drie lezingen worden naast elkaar gelegd en tonen de tomeloze oorlogszucht en toxische mannelijkheid. Ook de cast zorgt voor een veelheid aan stemmen: Griekse en Belgische acteurs, een Filipijnse en een Noorse performer belichamen verschillende perspectieven en leggen de dynamieken tussen dansers en acteurs bloot.

Olympique Dramatique was vorig seizoen bij ons te gast met Vijand van het volk en brengt nu met STAN dit legendarische verhaal uit de Griekse tragedies. Een theateravond om u tegen te zeggen!

Deze voorstelling wordt in het Nederlands, Engels, Grieks en Filipijns gebracht (met Nederlandse en Franse boventiteling).

onderdeel van

credits

 creatie & spel Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Synne Enoksen, Sara Haeck, Eleni Moleski, Gustavo Gláuber, Maria Skoula & Stijn Van Opstal / concept & regie Jolente De Keersmaeker / tekst ‘Agamemnon’ van Aischylos, Ted Hughes & Gustav Ernst / bewegingsadvies Youness Khoukhou / scenografie & licht Thomas Walgrave / kostuums Rachid Laachir / concept muziek Frank Vercruyssen / in coproductie met European Capital of Culture Elefsina 2023 / © Sam Asaert
stan.be / toneelhuis.be