cultuurcentrum Hasselt

Klytaimnḗstra

STAN & Olympique Dramatique / Toneelhuis
di 14 mei 2024 - 20.00 u - 22.00 u
di 14 mei 2024
20.00 u - 22.00 u
  • di 14 mei 2024
    20.00 u - 22.00 u
    concert- & theaterzaal

“If evil is in this wind, let it blow over.”

Dat lezen we in de vertaling van de Oresteia door Ted Hughes. Het eerste deel uit de trilogie van de Griekse tragediedichter Aischylos richt zich op de geschiedenis van koning Agamemnon en zijn vrouw Klytaimnḗstra. De vorst besluit om hun dochter Iphigenia te offeren in ruil voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis, waar hem een confrontatie met Klytaimnḗstra staat te wachten. 

STAN maakte van dat eerste deel in de zomer van 2022 een openluchtvoorstelling in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos, met als titel Klytaimnḗstra. In 2024 bewerken ze deze samen met Olympique Dramatique voor theaterzalen. In de voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke Engelse vertaling van Ted Hughes en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. Door deze drie lezingen van de mythische tekst naast elkaar te plaatsen, komen de tomeloze oorlogszucht en toxische machtswellust aan de oppervlakte en wordt het personage van Klytaimnḗstra in een nieuw daglicht geplaatst.

De cast bestaat uit een groep van Belgische en Griekse acteurs en een Braziliaanse en Noorse performer. Met een polyfoon ensemble wordt een dissectie gemaakt van misogynie, machtshonger en geweld, die duidelijk een brug slaat naar vandaag.

PROGRAMMABLAD

onderdeel van

*** Jolente De Keersmaeker brengt een feministische lezing van de tragedie van Agamemnon op de planken. Een gesmaakt regiedebuut vol blood and gore, Brutus en poëtische dans.

De Standaard, 20 apr 2024

credits

van & met Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Eleni Moleski, Gustavo Gláuber, Maria Skoula, Sara Haeck, Stijn Van Opstal & Synne Elve Enoksen / concept & regie Jolente De Keersmaeker / tekst 'Agamemnon' ('Oresteia') van Aeschylos, Ted Hughes & Gustav Ernst / bewegingsadvies Youness Khoukhou / scenografie & licht Thomas Walgrave / kostuums Rachid Laachir / in coproductie met European Capital of Culture Elefsina 2023 / © Herman Sorgeloos
stan.be / toneelhuis.be