Petroesjka & Rach2

Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Kristiina Poska & Lukas Geniušas, piano
vr 6 mei 2022 - 20.00 u
vr 6 mei 2022
20.00 u
  • vr 6 mei 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

In februari kon je al kennis maken met een primeur voor Hasselt: het Symfonieorkest Vlaanderen voor het eerst te gast met het requiem van Fauré en vocale pareltjes van Pärt! Dit orkest werkt mooi aanvullend op de andere symfonische orkesten en biedt prachtige programma’s aan. Telkens zetten ze een werk van een jonge componist (winnaar uit hun eigen opleidingsacademie voor componisten) op het programma. Dat is avontuur en echt een nieuwe stem in het symfonisch landschap. 

Pluspunt daarbij is nog de geweldig dynamische dirigente Kristiina Poska. Het was altijd een droom van haar om ooit Petroesjka van Stravinsky te mogen dirigeren: dit werk bundelt zoveel bonte kleuren, springende ritmes en stuiterende klanken dat het dirigeerstokje haast vanzelf begint te dansen. De jonge Stravinsky putte voor dit ballet volop uit de herinneringen aan zijn vaderland, de uitbundige sfeer van een boerenkermis op het Russische platteland spat van de partituur af. 

Rachmaninov, die andere grote Rus, schreef zijn beroemde - én beruchte - tweede pianoconcerto na een periode van diepe depressie. Componeren lukte niet meer na het fiasco van zijn eerste symfonie. De hypnosetherapeut Nikolaj Dahl verloste Rachmaninov van het donkere beest en prompt werd het concerto aan hem opgedragen. 

Rach2 is misschien zijn beroemdste werk geworden. Er bestaan maar weinig pianowerken die zo veeleisend zijn. In het beroemde openingsstuk lijkt het of zware klokken om beurten klinken. 

De Russisch-Litouwse pianist Lukas Geniušas heeft zich stevig gevestigd als een van de meest opwindende en onderscheidende artiesten van zijn generatie. Hij wordt geprezen om zijn 'briljante pianospel en volwassenheid' (The Guardian). Rachmaninovs virtuoze weemoed heeft hij perfect in de vingers. 

Ward De Jonghe Creatie
Sergei Rachmaninov Concerto voor piano nr. 2 in do klein, op. 18
Igor Stravinsky Petroesjka

programmaboekje

**** Geniušas lijkt alles beter te weten te doen dan wie dan ook...

Diapason, januari 2019

credits

dirigent Kristiina Poska / piano Lukas Geniušas / inleiding Stijn Paredis / © Ira Polyarnaya & Kaupo Kikkas
kristiinaposka.com, symfonieorkest.be & geniusas.com