cultuurcentrum Hasselt

Meet (some) artists + rondleiding Opus one '23

CCHA & BREEDBEELD
do 16 mei 2024 - 19.30 u - 21.00 u
do 16 mei 2024
19.30 u - 21.00 u
  • do 16 mei 2024
    19.30 u - 21.00 u
    fotogalerie

Opus one ’23 is uw blik op het toekomstige fototalent van Vlaanderen. Immers, met Opus one zet BREEDBEELD jaarlijks een selectie van de beste eindwerken fotografie in de kijker, samengesteld vanuit inzendingen vanuit alle opleidingstypes. Opus one ’23 kijkt alweer over de grenzen heen: met Ierland als gastland worden er dit jaar ook vier Ierse eindwerken in de selectie opgenomen.

Op Kunstennacht 2024 kan je kennis maken met de wereld van vier talentvolle fotografen. Wat hen verbindt in hun praktijk is dat ze uitgaan van hun eigen omgeving of dat wat hen direct omringt. Daardoor zijn het bijzonder persoonlijke projecten. Bovendien werken ze allemaal af en toe met analoge fotografie en bij twee van hen de projecten volledig analoog (Kayin en Quinten). 

BIRGIT DIERYCK - Instead of sleeping
In Instead of sleeping gaat Birgit Dieryck op ontdekking in haar woonplaats, Zonnebeke. Overdag is dit West-Vlaamse dorp een plek die geen geheimen meer voor haar heeft, maar de nacht brengt andere betekenissen met zich mee. Alleen door de straten dwalend, ruilt Dieryck het comfort en de geborgenheid van haar bed in voor de schoonheid, sereniteit en de meditatieve sfeer van de nacht. Doorheen de reeks wandel je, instead of sleeping, met haar mee langs onverwachte ontdekkingen en plaatsen die ’s nachts pas hun ware schoonheid onthullen.

JUDITH OTTOY - Because all we have is the time between moments
Judith Ottoy verloor haar moeder op veertienjarige leeftijd. Nu, op haar vijfentwintigste, heeft ze dit verlies beter kunnen verwerken. Ze vond een nieuwe familie in haar vrienden. Desondanks blijft een gevoel van eenzaamheid aanwezig. Voor de introspectieve reeks Because all we have is the time between moments keerde Ottoy terug naar een vakantiehuisje in de Ardennen, een vertrouwde plek voor hun gezin. Ottoy onderzocht er het gevoel van focus en flow-state, een moment van pure concentratie waarin je volledig in iets opgaat en een hoge productiviteit en euforie ervaart. Haar doel was om de connecties met haar omgeving beter te begrijpen en meer in het moment te leven. Veel van de beelden zijn vastgelegd tijdens de overgang van dag naar nacht, wanneer de wereld mysterieuzer lijkt en de sfeer donkerder wordt. Het eindresultaat weerspiegelt op subtiele wijze haar gemoedstoestand tijdens het creëren van dit project.

QUINTEN VERMEULEN - The first thing he does in the morning is take off
Het dagelijks leven van Quinten Vermeulen loopt hand in hand met zijn fotografische praktijk. Elk element van het leven biedt hem de kans om te fotograferen: koffiedrinken, een hooibaal, een gasfles, een bijl, een stoel, vrienden... Daarnaast is nieuwsgierigheid ook de aanleiding voor fotografische observaties en obsessies: het oplaten van een weerballon, het dromen van een vissersboot, het omspitten van een stuk land, het jongleren met tomaten, het bouwen van een huis uit grofvuil...

KAYIN LUYS - Don't trust pretty girls
Kayin Luys verkent in de reeks Don’t trust pretty girls zijn relatie met zijn schoonfamilie. De titel verwijst naar de tattoo op de linkerarm van de grootvader van zijn vriendin. Luys zoekt in zijn beelden de spanning op tussen fictie en realiteit, en liet zich daarbij leiden door verhalen die ze hem vertelden, hun herinneringen en zijn interpretaties van beiden. Het resultaat is een spel van mogelijkheden dat de werkelijkheid weerspiegelt en overstijgt.

credits

gesprek Koen Vidal / rondleiding Tessa Van Thielen / © Birgit Dieryck, Judith Ottoy & Kayin Luys
breedbeeld.org