cultuurcentrum Hasselt

It's going to get worse and worse and worse, my friend

Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe / Voetvolk
ma 13 mei 2024 - 20.00 u - 20.50 u
ma 13 mei 2024
20.00 u - 20.50 u
  • ma 13 mei 2024
    20.00 u - 20.50 u
    Kleine theaterzaal

Lisbeth Gruwez is al enkele jaren een vaste gast op ons podium, dit seizoen zelfs twee keer (zie ook Piano works Debussy op 20 januari). CCHA toonde voor het eerst haar werk in 2013 met It’s going to get worse and worse and worse, my friend. Die voorstelling verdient, goed tien jaar later, een herneming. Zeker in volle verkiezingsperiode.

De speech kan een machtig wapen zijn. Door de eeuwen heen heeft hij talloze massa's begeesterd en tot actie opgezweept. Hij heeft revoluties mee ontketend en oorlogen van brandstof voorzien. Maar een speech brengt ook de spreker zelf vaak in een staat van vervoering. Die verliest zich dan in een obsessieve, extatische manier van spreken.

In It's going to get worse and worse and worse, my friend danst Gruwez de roes van dat extatische spreken. Ze maakt gebruik van fragmenten uit een speech van de ultraconservatieve Amerikaanse televisiepredikant Jimmy Swaggart. Aanvankelijk toont het spreken zich vriendelijk en kalmerend, maar in zijn drang om te overtuigen zien we steeds meer wanhoop. Nog later geeft het zijn ware aard prijs: die van het geweld.

“**** Gruwez laat ons verbluft achter, sprakeloos, met deze heerlijk dreigende pas de deux.” De Standaard, 19 jan 2012
"**** Gruwez trekt de toeschouwer moeiteloos mee in haar zorgvuldig uitgesponnen relaas en manifesteert zich opnieuw als de intrigerende choreograaf en danseres van wie we nog veel gaan zien." theaterkrant.nl, 7 juli 2012
"**** Gruwez maakt een intelligente analyse, uitgevoerd mt een ongelooflijke scherpte." NRC Handelsblad

**** Zo indrukwekkend dat je met een roezig hoofd en ogen die glanzen van verwondering uit de zaal wandelt!

Knack, 19 mrt, 2012

credits

concept, dans & choreografie Lisbeth Gruwez / compositie, geluid & assistentie Maarten Van Cauwenberghe / kostuums Veronique Branquinho / artistiek advies Bart Meuleman / lichtontwerp Harry Cole & Caroline Mathieu / coproductie Grand Theater Groningen, Troubleyn/Jan Fabre, Theater Im Pumpenhaus & AndWhatBeside(s)Death / met de steun van Key Performance & Arcadi Île-de-France/ Dispositif d’accompagnements / met dank aan Tom de Weerdt / © Luc Depreitere
voetvolk.be