cultuurcentrum Hasselt

Perpetuum

Anthony Romaniuk
di 28 mrt 2023 - 20.00 u
di 28 mrt 2023
20.00 u
  • di 28 mrt 2023
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Anthony Romaniuk is dé nieuwe stem in de pianowereld. Je zou hem de Mozart van deze eeuw kunnen noemen: onvermoeibaar, erg muzikaal en nieuwsgierig. Hij is eindeloos creatief en combineert verschillende stijlen en piano’s. Het is weinig klassiek geschoolde muzikanten gegeven om, naast het vakmanschap, ook eens te schitteren als improvisator.

Verdergaand op zijn vorige programma BELLS, maakt hij gebruik van meerdere toetsinstrumenten op verschillende manieren. Hij stelt een programma samen dat 5 vijf eeuwen overschouwt en waar de klassieke context vaak ontbreekt. Zo komen pianowerken die we goed kennen, zoals Bach, Glass, Ravel, Satie en Scarlatti komen in een heel ander daglicht te staan.

Anderzijds laat hij je kennismaken met atypische pianocomponisten als John Adams en David Lang. Improvisatie is een middel om elke uitvoering uniek te maken en legt de nadruk op het timbre zonder idiomatische context. Hij speelt met parameters en maakt nieuwe effecten met beltonen en pedaalnoten.

De titel Perpetuum verraadt de voortdurende beat, groove, pulse en beweging. Dat allemaal met klassieke stukken waar evenwel geen pauzes aan te pas komen, waar het ritme continu doorloopt. Stap mee in deze pianotrip en laat je meeslepen door een eeuwig ritme en cadans als een perpetual motion.

OP het programma werken van Johann Sebastian Bach, Eric Satie, György Ligeti, John Adams, Philip Glass, Frédéric Chopin, Domenico Scarlatti, Dmitri Shostakovich e.a.

onderdeel van
Piano day(s)

credits

piano, harpsichord (Ruckers), fortepiano (Graf. 1826), virginal, synthesisers (Prophet Rev2 + Moog) Anthony Romaniuk / © Richard Dumas
anthonyromaniuk.com