cultuurcentrum Hasselt

seizoensstart

Joep Beving, Maarten Vos & Echo Collective
vr 27 sep 2019 - 20.00 u
vr 27 sep 2019
20.00 u
  • vr 27 sep 2019
    20.00 u
    concert- & theaterzaal

In alle stilte schreef Joep Beving de voorbije jaren kleine minimale composities. Hij nam ze thuis op, zette ze op Spotify. Voor hij er erg in had, luisterden miljoenen mensen en kreeg hij laaiende reacties uit de hele wereld.

In november 2016 speelde hij in CCHA als support voor Jan Swerts en wist hij moeiteloos het publiek in te pakken. Na het verschijnen van opvolger Prehension (bij het iconische Deutsche Grammophon) ging het nog wat harder: hij overschreed moeiteloos de kaap van 120 miljoen (!) streams en groeide uit tot één van de meest beluisterde pianisten ter wereld. Tijdens Piano day(s) 2018 speelde Beving dan ook voor een nagenoeg uitverkochte zaal in CCHA.

Vlak na het ‘tussendoortje’ Conatus met herwerkingen verscheen Henosis, het laatste deel in een trilogie. Het is een ambitieus dubbelalbum, goed voor 100 minuten nieuwe muziek. Met naast zijn ‘typische’ pianospel ook strijkers, een koor en elektronica. De nummers waaieren op smaakvolle wijze uiteen van minimal music en klassiek tot neoklassiek, filmmuziek en avant-garde.

Eerder schreven we: Bevings muziek klinkt als Satie, Chopin en vooral Nils Frahm. Intussen zeggen we: Bevings muziek klinkt als… Joep Beving. In enkele jaren tijd weet hij zich te onderscheiden met tot de verbeelding sprekende, emotievolle en majestueuze pracht. Er zijn er maar weinigen die daar in slagen!

Inmiddels staat Beving in het rijtje van meest populaire (post)klassieke componisten tussen Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Max Richter en speelt hij uitverkochte concerten in huizen als het Sydney Opera House en de Elbphilharmonie in Hamburg. Na releaseconcerten in o.a. Tokyo, Amsterdam, Parijs, Berlijn en Brussel presenteert Joep Beving ook in CCHA zijn nieuwe album. Mét Echo Collective en mét Maarten Vos, de muzikanten die ook meespelen op Henosis.

Tijdens Nordic night(s) komt Echo Collective overigens opnieuw naar CCHA voor een bijzonder project rond Jóhann Jóhannsson.

“**** Alsof we onder hypnose zijn geweest, zo snel vliegen de twee uur met Joep Beving voorbij.” de Volkskrant, 29 april 2019
“Een intens droomdebuut vol tijdloze schoonheid.” subjectivisten.nl
“Een overrompelend meesterwerk.” subjectivisten.nl, 16 april 2019

Een avond met sterren. (...) Een trip die onze stoutste verwachtingen wist te overtreffen. (...) Nog nergers anders gezien (...) Beving liet zowaar de tijd stilstaan. (...) Een truc die enkel de besten beheersen.

indiestyle.be, 17 mei 2019

credits

piano Joep Beving / cello & modular synths Maarten Vos / strijkers Echo Collective / in samenwerking met ACT&ART / © Rahi Rezvani
joepbeving.com, maartenvos.com & echocollective.be