cultuurcentrum Hasselt

Jean-Michel Blais + Wouter Dewit
di 3 dec 2019 - 20.00 u
di 3 dec 2019
20.00 u
  • di 3 dec 2019
    20.00 u
    CCHA - kleine theaterzaal

Jean-Michel Blais 
De Canadees Jean-Michel Blais maakt prachtige poëtische neoklassieke pianocomposities. Op zijn 17de werd hij al toegelaten tot het conservatorium van Québec, maar de formele opleiding beperkte hem zozeer dat hij de piano vaarwel zei. Pas jaren later hervond hij zijn liefde voor de muziek, om met zijn debuutalbum II (2016) wereldwijd veel indruk te maken.

Blais combineert zijn conservatoriumachtergrond met een voorkeur voor hedendaagse popmuziek en koppelt de melodieuze gevoeligheden van Yann Tiersen en Chilly Gonzales aan de technische vaardigheid van minimalistische componisten als Philip Glass en Erik Satie. Op Dans ma main (2018) verrijkt hij zijn prachtige neoklassieke pianospel met elektronische details. 

“With so many piano albums being released as of late, this one comes as a breath of fresh air.” acloserlisten.com, 8 april 2016 
9/10 Yet another intimate masterpiece.” exclaim.ca, 7 mei 2018  

Wouter Dewit
En plots was daar in 2015 uit het niets  Everything, you see van Wouter Dewit. Zelf werden we getipt door Jan Swerts, niet veel later lazen we in een eerste recensie: “Vanuit het oosten van Vlaanderen bereikt ons alweer een melancholisch brokje ingetogenheid.” Datzelfde jaar speelde hij een wondermooi (eerste!) concert tijdens SPOTS, iets wat hij nog eens over deed in de oude gevangenis/UHasselt op Piano day 2016. 

In oktober 2017 stelde Wouter in CCHA opvolger still. voor. Sinds stapelen de mooie woorden zich op in de pers en anno 2018 is La durée zowat de meest gestreamde Vlaamse compositie op Spotify (meer dan 14 miljoen streams), de Nederlander Joep Beving achterna. 

Vanavond stelt Wouter Dewit here voor. Dat album begint waar still. eindigde en trekt de compositorische lijn door naar nog meer eenvoud enerzijds, met meer ingekleurde arrangementen anderzijds. Here vraagt minder om verstilling, maar is dwingender in sound en hier en daar zelfs ronduit extravert.

Wouter Dewit is tijdens het seizoen 2019-2020 artist in residence in CCHA binnen HOMEWORK C33: hij repeteert hier, probeert nieuwe dingen uit en verschijnt bij diverse van onze festivals en projecten. 

"**** Een mooi en sfeervol album dat Wouter Dewit in een keer flink op de kaart zet.” writteninmusic.com, 14 december 2017
"*** Een plaat vol kersenpitkussenwarmte, met nieuwe nuances en een ruimer vizier." KnackFocus, 2 oktober 2019

Wouter Dewit in residence in CCHA:
- try-out concert op woensdag 18 september 2019
- muzikale gast tijdens ZondagGasten #8 op zondag 26 januari 2020
- Piano day @ de studio op zaterdag 28 maart 2020
- Wouter Dewit Invites... op woensdag 27 mei 2020

**** Een album dat je overvalt, je binnenstebuiten keert en je verloren achterlaat.

De Morgen, 28 oktober 2017

credits

Jean-Michel Blais: piano & electronika Jean-Michel Blais / © John Londono & Isis Essery
Wouter Dewit: piano & elektronika Wouter Dewit / band n.t.b. / © IlliasTeirlinck, Bart Slangen & Liesbeth Driessen

jeanmichelblais.com & wouterdewit.be