cultuurcentrum Hasselt

Krokusfestival

wo 07 feb t/m do 15 feb 2024

KROKUS = KROKUSFESTIVAL & HET LAB

In de zomer van 2022 kregen we goed nieuws van de Vlaamse regering: KROKUS krijgt structurele werkingssubsidies voor de periode '23/'27. We zijn dus zeker van de edities 26 (in 2023) tot en met 30!

KROKUS, dat is een co-housingproject van HET LAB en KROKUSFESTIVAL. Enerzijds een festival, anderzijds een werkplek die het hele jaar door actief is. Enerzijds ‘tonen’, anderzijds ‘ondersteunen’.

KROKUSFESTIVAL

Wat in 1996 klein ontstaan is vanuit de idee om tijdens de krokusvakantie activiteiten uit te werken voor kinderen en families, is 27 edities later één van de belangrijke festivals voor jong publiek in Europa geworden. Zelfs wereldwijd wordt het Krokusfestival erkend als een referentie!

De kunstenaar is iemand die vanuit de oplossing het raadsel kan maken.  (Karl Kraus) 

Want dat is precies wat het Krokusfestival wil realiseren: het raadsel raadsel laten zijn, het raadsel van de ver-beeld-ing, van de ontroering, van de emotie, van de lach, van de fantasie, de ongebreidelde eindeloze fantasie. Een fantasie die buiten alle lijntjes kan en mag kleuren.

Daar waar het net niet maar mag, en toch heerlijk vertoeven is. Ook, zeker ook, voor (groot)ouders. Immers, Krokusfestival toont immers heel veel familievoorstellingen! 

In 2024 gaan we voor de 27ste editie! Inmiddels liggen al een paar voorstellingen vast: premières van Laika, Zonzo Compagnie en Oriane Varak/Audrey Dero, maar ook Vlaams spitant werk van Annelies Van Hullebusch, Wanda Eyckerman, Inne Goris, Katrien Pierlet, enz. Daarnaast de eerste buitenlandse producties uit Nederland, Zweden, Frankrijk en Engeland. Uiteraard volgt er nog veel meer, net zoals installaties, workshops en interactieve activiteiten.

MEER INFO

HET LAB 
is een werkplek voor makers voor jong publiek. Zij kunnen bij ons terecht voor research, onderzoek, inspiratie, artistieke uitwisseling. Sinds 2018 en doorheen of ondanks corona, hebben we inmiddels 72 residenties georganiseerd en konden Vlaamse artiesten participeren aan drie Europese projecten. 

HET LAB biedt artiesten tijd en plaats om ideeën te ontwikkelen in de creatieve luwte buiten de productiedwang. Voor de stad en de regio vinden we het essentieel dat er niet alleen getoond maar ook gemaakt wordt, zeker voor jong publiek.

MEER INFO