Black - The sorrows of Belgium I: Congo

Luk Perceval/NTGent
do 4 apr 2019
20.00 u
  • do 4 apr 2019
    20.00 u
    theaterzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De exploitatie van Congo door Leopold II. Eén van de meest duistere pagina’s uit onze geschiedenis. Al te vaak onderbelicht in de geschiedenisboeken maar wel onderwerp van Percevals nieuwste voorstelling.
 

Luk Perceval laat zich voor Black inspireren door een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro- Amerikaan William Henry Sheppard, ook wel de zwarte Livingstone genaamd. Sheppard reisde in februari 1890 als jonge missionaris vanuit New York naar Afrika. Samen met zijn witte reisgezel Sam Lapsley begint hij aan een ingrijpend avontuur op compleet onbekend terrein, waarbij hij van de ene verbazing in de andere valt. Anders dan Lapsley, die fysiek aan deze missie ten onder zal gaan, trekt Sheppard zich goed uit de slag, tot het geld van de kerk op is en hij moet terugkeren naar Amerika voor nieuwe fondsen. Bij die terugkeer spaart hij zijn kritiek op de wantoestanden in Congo niet, en is hij een vande eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen.
 

Black is het eerste deel van de trilogie The sorrows of Belgium waarin Luk Perceval met de nationale driekleur Black/Yellow/Red inzoomt op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis. Yellow zal focussen op de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, Red op de terroristische aanslagen in 'hellhole' Brussel.
 

Met deze historische feiten als uitgangspunt wordt een portret geschetst waarin een politieke agenda telkens opnieuw de aanleiding levert voor menselijk leed, waarin het surrealisme nooit ver weg is en waarin een klein land zich staande probeert te houden tussen grote internationale mogendheden: soms op sluwe wijze, maar veel vaker op een krampachtige manier… Welkom in het politieke centrum van Europa.

"***** Luk Percevals Congo-aanklacht Black: een welkome mep in je gezicht." - "**** Met de voeten in het Congolese moeras (...) een groots werk." - "***** Tropische storm op de scène."
De Morgen, De Standaard & Het Nieuwsblad, 18 maart 2019

credits

meertalige voorstelling met Nederlandse & Engelse boventiteling / regie Luk Perceval / tekst Steven Heene, Fiston Mwanza Mujila & Luk Perceval naar diverse bronnen / met Peter Seynaeve, Chris Thys, Frank Focketyn, Tom De Wispelaere, Andie Dushime, Yolanda Mpélé, Aminata Demba & Nganji Mutiri / dramaturgie Steven Heene / muzikant Sam Gysel / decorontwerp Annette Kurz & Sammy Van den Heuvel / kostuums Ilse Vandenbussche / lichtontwerp Mark Van Denesse / regieassistent Liesbeth Standaert / met de steun van de Belgische Tax Shelter / © Michel Devijver

ntgent.be


Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring