Schandalig - Beethovens 5de pianoconcerto & Le sacre

Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff & Nelson Freire (piano)
vr 16 nov 2018
20.00 u
  • vr 16 nov 2018
    20.00 u
    concertzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het Keizersconcerto - het laatste van Beethoven, maar het tweede in onze intergrale - is ingebed in twee schandalige hoekdelen; ons nationaal orkest durft nogal… Polaroids waarop Margaret - Duchess of Argyll - naakt (haar parelketting niet meegerekend), een blowjob geeft aan een onbekende man, leidde tot een storm van verontwaardiging in het puriteinse Engeland. Haar vermeende minnaar, de minister van Defensie, moest zijn biezen pakken.
 

In Dances from powder her face (1995) - Adès' opera geïnspireerd door het leven van de Duchess of Argyll - ontmoet Britse tongue-in-cheek humor het turbulente ritme van tango en jazz om de ironie van het menselijk lot te weerspiegelen: tot armoede vervallen kan de eens decadente socialite zelfs haar sjofele kamer niet meer betalen.

Het ballet Le sacre du printemps, over de zelfopoffering van een jonge maagd, veroorzaakte bij zijn première zo’n schandaal dat de verontwaardigde bourgeoisie en de avant-garde verhit met elkaar in debat gingen. Naar verluidt schakelde Diaghilev het zaallicht aan-en-uit om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Ook Beethovens laatste pianoconcerto kon niet op een warm onthaal rekenen toen het in Wenen werd gepresenteerd. Zijn tijd ver vooruit bekoorde de muziek de aristocratische dames niet die de componist hadden uitgenodigd op hun liefdadigheidsmiddag. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

De sublieme Nelson Freire (Grammy Award) brengt het vijfde pianoconcert met keizerlijke allure. Decca noemde hem "het best bewaarde geheim in de pianowereld." Maar échte pianoliefhebbers kennen de Braziliaan Nelson Freire al lang. Vanaf het begin van zijn internationale carrière bouwde hij een ijzersterke reputatie op. Naast zijn solocarrière werd hij vooral bekend als vaste pianopartner van boezemvriendin Martha Argerich.

Freire speelt met liefde en wijsheid. Afwisselend lyrisch, geëxalteerd, spiritueel, explosief of dromerig. Vaak kiest hij buitengewoon snelle tempi zonder daarbij de aandacht te verliezen voor helderheid en detail, kleur en frasering. Zelf zit hij roerloos. Alles vloeit natuurlijk uit zijn krachtige vingers en soepele polsbewegingen. Uiterlijk onbewogen, maar vanbinnen een vurig temperament!

Thomas Adès Dances from powder her face
Ludwig van Beethoven Pianoconcerto nr. 5 in Es-Dur, opus 73, Emperor
Igor Stravinsky Le sacre du printemps, opus w 21

Samen klassiek met VormingPlus
Drie maal genieten van een klassiek concert met Waldo Geuns. In samenwerking met Vormingplus Limburg organiseren we een uur voor aanvang van het concert een aparte inleiding. Meer info: vormingpluslimburg.be

programmaboekje

credits

dirigent Hugh Wolff / piano Nelson Freire / inleiding Stijn Paredis / © Marcela Poch
nationalorchestra.be

 

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring