Jefta van Dinther/Cullbergbaletten

Protagonist
do 25 okt 2018 - 20.00 u
do 25 okt 2018
20.00 u
  • do 25 okt 2018
    20.00 u
    Geweest

Het wereldvermaarde Zweedse Cullbergbaletten heeft een rijke geschiedenis. Het ensemble - opgericht in 1967 door de Zweedse choreografe Birgit Cullberg - oogstte in de jaren ‘70 en ’80 internationale successen. Maar de tijd stond er niet stil: nu heeft ook hedendaagse dans zijn plaats en gastchoreografen krijgen regelmatig de kans om creaties te maken.

Eén van hen is Jefta van Dinther, het wonderkind van de Europese dans. Hij studeerde af aan de Amsterdamse School of Arts en is nu aan het werk in Stockholm en Berlijn. Als danser werkte hij met onder anderen Mette Ingvartsen, Keren Levi en Xavier Le Roy. Sinds hij in 2011 als choreograaf doorbrak met Grind is de wereld zijn podium. Samen met geluidsontwerper David Kiers en lichtontwerper Minna Tiikkainen creëert hij telkens weer surrealistische universums vol flashlight, schaduwen, techno beats en hallucinerende effecten die je zintuigen op scherp zetten.

Protagonist ging in première tijdens Juli Dans 2016 in Amsterdam en is na het bedwelmende Plateau effect de tweede productie die van Dinther maakt met Cullbergbaletten. Veertien dansers gooien hun lichaam in de strijd en zoeken met vallen en opstaan hun plek binnen de groep, geruggensteund door de muziek van de Zweedse zanger Elias, verantwoordelijk voor dé hit daar van 2015: Revolution.
 
"In die strijd om erbij te horen, op zoek naar gedeelde betekenis of een gezamenlijk geloof, krijgt een gemeenschap vorm. Protagonist is een verhaal over de zorg voor elkaar, verwantschap en verbinding, maar ook over vervreemding, controle en isolement. Ons bestaan is zo geladen met wat we meedragen uit het verleden en we zijn zo nerveus over de toekomst. Helemaal in het heden staan, doen we bijna nooit. Maar in een club wel. Je beleeft samen iets, met mensen die je niet kent, nu, hier, een ritueel."
Jefta van Dinther

onderdeel van
Nordic night(s)

Een ervaring die tegelijk collectief en universeel is. - Een werk vol existentiële vragen over identiteit, hoe te leven, de noodzaak tot verandering.

dansmagazine.nl & NRC Handelsblad

credits

choreografie, regie & tekst Jefta van Dinther / muziek & geluidsontwerp David Kiers / song, voice-over & originele compositie Elias / met Adam Schütt, Anand Bolder, Camille Prieux, Daniel Sjökvist, Eleanor Campbell, Eszter Czédulás, Georges Hann, Gesine Moog, Giacomo Citton, Katie Jacobson, Suelem de Oliveira da Silva, Sylvie Gehin Karlsson, Unn Faleide & Vincent Van der Plas / additionele muziek Elias Sahlin & Nils Frahm / lichtontwerp Minna Tiikkainen / kostuums Marita Tjärnström / decorontwerp SIMKA / assistent choreograaf Thiago Granato / artistiek advies Robert Steijn, Cecilia Roos & Felix Bethge / inleiding Gloria Carlier / © Urban Jörén
jeftavandinther.com & cullbergbaletten.se