cultuurcentrum Hasselt

CONCRETE musique CONCRETE #3 Chimères

Christine Ott
di 14 jan 2025 - 20:00
di 14 jan 2025
20:00
  • di 14 jan 2025
    20:00
    Heilig Graf Herkenrode
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

In de bijzondere setting van de prachtige brutalistische ‘kapel’ of Heilig Graf-kerk op de abdijsite van Herkenrode zetten we dit seizoen tijdens vier concerten telkens één vrouwelijke componiste/muzikante centraal. Conrete music of musique concrète?

De Franse componiste en pianiste Christine Ott kreeg bekendheid door haar samenwerkingen met Yann Tiersen, Radiohead en Tindersticks. De laatste jaren treedt ze steeds meer zelf in de schijnwerpers, met als meest recente wapenfeiten de prachtige soloalbums Chimères (2020), Time to die (2021) en Éclats (piano works) (2023).

Ott specialiseerde zich in de ondes-Martenot, een bijzonder instrument ontworpen in 1918. Het is één van de allereerste synthesizers, die elektronica en mechanica combineert met ambachtelijke instrumentenbouw. Componisten als Olivier Messiaen en Edgard Varèse introduceerden het instrument, later vond het al snel zijn weg naar vooral de soundtracks voor films.

Het uitzonderlijke instrument biedt zijn zeldzame (be)spelers een oneindig scala aan timbres en texturen. De muziek van Ott is daardoor al even wonderlijk als het instrument waarop ze speelt, als een kosmische reis met cinematografische kleuren, stralend en gewichtloos.

credits

ondes-Martenot Christine Ott / synths & elektronica Mathieu Gabry / © Jean-Pierre Rosenkranz  & Martine Stappers
christineott.fr