cultuurcentrum Hasselt

Romeo, Juliet & Rach 2

Brussels Philharmonic o.l.v. Giancarlo Guerrero & Boris Giltburg, piano
do 9 nov 2023 - 20.00 u - 21.30 u
do 9 nov 2023
20.00 u - 21.30 u
  • do 9 nov 2023
    20.00 u - 21.30 u
    concert- & theaterzaal

“Voor hem voorspel ik een grote toekomst!” zei Tsjaikovski ooit over de toen zestienjarige Rachmaninov. Die laatste wordt intussen beschouwd als één van de laatste grote romantische componisten en de belangrijkste opvolger van Tsjaikovski.

Na de rampzalige première van zijn Eerste Symfonie in 1897 verloor Rachmaninov het vertrouwen in zijn talent en zakte weg in een depressie. Drie jaar lang kreeg hij geen noot op papier tot hij uiteindelijk uit het dal kroop en zijn tweede pianoconcerto schreef. “Bij het componeren van mijn muziek probeer ik zo eenvoudig en direct mogelijk uit te drukken wat op mijn hart ligt. Is het nu liefde, bitterheid, droefenis of religieuze gevoelens, ze worden een deel van mijn muziek.” Dat voel je in dit passionele concerto dat Rachmaninovs grote doorbraak als componist betekende.

Diezelfde diepe passie voelde Tsjaikovski bij het componeren van Romeo en Julia. Zijn versie van dit iconische liefdesverhaal is zonder twijfel een van de meest aangrijpende. 

Dit wordt ongetwijfeld een topavond met solist Boris Giltburg, de Israëlische winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2013.

Programma 
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Romeo and Juliet: overture-fantasy, TH 42c  
Sergej Rachmaninov Pianoconcert nr. 2 in c, opus 18 

credits

dirigent Giancarlo Guerrero / piano Boris Giltburg / inleiding Stijn Paredis / © Sasha Gusov
brusselsphilharmonic.be / borisgiltburg.com / giancarlo-guerrero.com

 

PROGRAMMABOEKJE