cultuurcentrum Hasselt

Inverso Mundus

AES+F
vr 18 nov 2022 - 19.00 u - 23.00 u
vr 18 nov 2022
19.00 u - 23.00 u
  • vr 18 nov 2022
    19.00 u - 23.00 u
    DEZE VOORSTELLING IS DOORLOPEND, DUUR: 38 MINUTEN
    Oud gerechtsgebouw
    Geweest

KOOP HIER JE FESTIVALPAS

Met je festivalpas kan je gedurende de hele avond alle voorstellingen bijwonen. Let wel: sommige voorstellingen hebben een beperkte capaciteit, dus kom op tijd!

Inverso Mundus verwijst naar de zestiende-eeuwse gravures met afbeeldingen van het Middeleeuws carnaval. Ze verbeelden de “omgekeerde wereld” en zijn een vroege vorm van populistische maatschappijkritiek die ontstond met de komst van de Gutenberg-drukpers. 

Inverso Mundus bestaat uit Inverso, zowel het Italiaanse 'omgekeerde' als het Oud-Italiaanse 'poëzie' en Mundus, het Latijnse 'wereld'. Het herinterpreteert het hedendaagse leven en toont een wereld die wordt verorberd door een tragikomische apocalyps waar sociale gewoontes worden omgekeerd en vanzelfsprekendheden in twijfel worden getrokken. 

Metroseksuele vuilnismannen vullen de straten met rioolwater en afval. De armen geven aalmoezen aan de rijken. Chimaera’s komen uit de hemel om geaaid te worden als huisdieren. Een varken snijdt een slager open. Vrouwelijke inquisiteurs martelen mannen op IKEA-achtige constructies. Tieners en tachtigjarigen vechten in een kickbokswedstrijd. De oproerpolitie omhelst demonstranten in een orgie op een gigantisch, luxueus bed. Mannen en vrouwen dragen ezels op hun rug en virusachtige radiolaria uit de illustraties van Haeckel doemen op en vestigen zich op onwetende mensen die selfies nemen.

De soundtrack van de video is een combinatie van Léon Boëllmanns Suite Gothique uit 1895, een origineel stuk van de hedendaagse componist en mediakunstenaar Dmitry Morozov (aka VTOL), samen met fragmenten van Ravel, Liszt, Mozart en Tsjaikovski met een bijzondere nadruk op Casta Diva uit Vincenzo Bellini's Norma.  

AES+F werd opgericht in 1987 als AES Group door Arzamasova, Evzovich en Svyatsky. Met het toetreden van Fridkes in 1995 zag AES+F het daglicht. AES+F werkt op het snijvlak van traditionele media, fotografie, video en andere digitale technologieën. Ze definiëren hun praktijk als een sociale psychoanalyse waarmee ze de waarden, ondeugden en conflicten van de hedendaagse mondiale cultuur onthullen en onderzoeken.

 

ONTDEK HET HELE PROGRAMMA

onderdeel van
Performance night

credits

© AES+F
www.aesf.art