cultuurcentrum Hasselt

Epos

Het nieuwstedelijk
di 23 mei 2023 - wo 24 mei 2023
di 23 mei 2023
-
wo 24 mei 2023

Bij het sluiten van de mijn van Zwartberg, breken er in 1966 rellen uit tussen stakende kompels en de rijkswacht. Er vallen twee doden. De regering staat onder zware druk om toegevingen te doen aan de mijnbonden. Tijdens een geheim overleg in het Arenbergkasteel in Leuven, komt er een plan op tafel om een nieuwe universiteit op te richten in Limburg. Jonge Limburgers moeten niet langer de put in, maar net hogerop geraken! Met Epos (werktitel) brengt Het nieuwstedelijk de kroniek van een gebied in transitie. Een verhaal waarin je de wereld in verandering ziet door de ogen van zij die het ondergaan. 

In 2023 viert UHasselt haar verjaardag. Naar aanleiding daarvan vroeg de universiteit aan Het nieuwstedelijk om een theatervoorstelling te creëren die dieper ingaat op de recente geschiedenis van Limburg én het DNA van UHasselt. We verwelkomen Het nieuwstedelijk dan ook graag om dit Limburgse verhaal tot bij ons publiek te brengen! 

 

credits

tekst & regie Stijn Devillé & Christophe Aussems / dramaturgie Els Theunis & Selm Wenselaers / spel Tom Van Bauwel, Alejandra Theus, Kris Cuppens, Pieter-Jan De Wijngaert, Joëlle Francis, Simone Milsdochter, Prince K. Appiah, Aline Cornelissen, Rashif El Kaoui, Michaël Pas, Sara Vertongen & Dounia Mahammed / muziek Bert Hornikx & Geert Waegeman / een voorstelling van Het nieuwstedelijk & UHasselt / coproductie Het laatste Bedrijf / in samenwerking met CCHA / © Siska Gremmelprez
nieuwstedelijk.be