za 7 dec 2019 - 20.00 u

Belgian National Orchestra o.l.v. Hartmut Haenchen & Lukáš Vondráček, piano

Bravoure met Brahms & Bruckner
za 7 dec 2019
20.00 u
  • za 7 dec 2019
    20.00 u
    concertzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Brahms’ eerste pianoconcert is een ode aan zijn gewaardeerde vriend Robert Schumann. De lage, dreigende openingsklanken zijn een directe reactie op diens zelfmoordpoging. Brahms woonde op dat moment bij hem en zijn vrouw Clara. En zoals bekend bestond er een innige vriendschap tussen Brahms en Clara Schumann. In het tweede deel van dit pianoconcerto, opgedragen aan haar, tekent hij een ‘teder portret’ van Clara Schumann. 

Bruckner zou pas echte waardering krijgen na zijn dood. De populariteit van zijn symfonieën groeide zienderogen bij de opkomst van de langspeelplaat in het begin van de 20ste eeuw. De vijfde symfonie is bijzonder en kreeg verschillende bijnamen: De fantastische, De tragische, Pizzicato-symfonieKerksymfonie. Evenals Mahler schittert Bruckner in het scheppen van adagio’s. Deze symfonie herbergt ook een schat aan koraalklanken met veel koper. 

De onbetwistbare winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 voor piano, Lukáš Vondráček, speelde zijn eerste publieke concert op 4-jarige leeftijd. Toen hij 15 was, debuteerde hij met het Czech Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy, gevolgd door een grote tournee in de Verenigde Staten. Met zijn natuurlijke, beheerste muzikaliteit en opmerkelijke technische bekwaamheid wordt hij overal geprezen als supergetalenteerde muzikant. 

Johannes Brahms Concerto voor piano & orkest nr. 1 in re klein, op. 15
Anton Bruckner Symfonie nr. 5 in si bemol groot

programmaboekje

Pianist Lukáš Vondráček is the master of perfectly voiced textures.

The Straits Times

credits

dirigent Hartmut Haenchen / piano Lukáš Vondráček / inleiding n.t.b. / © Irene Kim 
nationalorchestra.be & haenchen.net

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring