La strada & tragische liefdes

Brussels Philharmonic o.l.v. Jun Märkl & Anneleen Lenaerts (harp)
di 7 mei 2019
20.00 u
  • di 7 mei 2019
    20.00 u
    concertzaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Tragische liefde, epische retoriek en allesverterende passie zijn de rode draad in dit programma. Sensationeel en dramatisch, zo liet Saint-Saëns zijn versie van Samson et Dalila eindigen - met een orkestraal showstuk. Even tragisch, even fataal is het einde van Wagners Tristan und Isolde. Voor de ultieme liefde volgt Isolde haar Tristan de dood in.
 

Niet met finales, maar met indrukwekkende openingsscènes: zo veroverde Richard Strauss het publiek. In Don Juan tekent hij de grote minnaar als een complex karakter van vlees en bloed, die na talloze flirts en relaties gebroken en alleen achterblijft - met alweer een tragische dood als einde.
 

Als vaste componist voor onder meer de magische wereld van Fellini schreef Nino Rota talloze bekroonde soundtracks bij elkaar. Van die voor La strada maakte hij later een balletsuite. Film of concertzaal, Rota bleef doorheen zijn œuvre trouw aan zijn eigen stijl met prachtige melodieën, romantische lijnen en een meesterlijke orkestratie. In zijn Concerto voor harp komt het genie van deze volbloedcomponist helemaal tot leven.
 

Anneleen Lenaerts hoeven we niet meer voor te stellen. Sinds ze in 2010 benoemd werd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker gaat het loeihard. Met dit orkest onder leiding van Gustavo Dudamel verzorgde ze een Europese tour eerder dit jaar, en ook een Belgische concertreeks met het prachtige Quatuor Zaïde (CCHA, 2017) bleef niet onopgemerkt. CCHA is blij en trots haar te mogen verwelkomen in dit unieke romantische programma, helemaal op haar lijf en op de harp geschreven.

Camille Saint-Saëns Danse bacchanale (uit Samson et Dalila, opus 47)
Nino Rota Concerto per arpa e orchestra & La strada suite
Richard Strauss Don Juan, opus 20
Richard Wagner Isolde’s Liebestod (uit Tristan und Isolde)

programmaboekje

credits

dirigent Jun Märkl / harp Anneleen Lenaerts / inleiding Stijn Paredis / © Marco Borggreve
brusselsphilharmonic.be & anneleenlenaerts.com

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring