cultuurcentrum Hasselt

OPENINGSWEEKEND

CELLINI - Carbone
VR 24 SEP 21, 20 u
© Annika Wallis
De jonge Maasmechelaar Gianmarco Cellini is hét Limburgse techno wonderkind. Je kent hem zeker van zijn remix van Expectations van Portland, of van zijn sets op Dour of Pukkelpop. Met Carbone maakt hij een droom waar. Cellini, Danielle Flieswasser en Justine Bourgeus (Tsar B) brengen met film, licht en muziek de Italo-Belgische migratiegeschiedenis tot leven in een zinderende en fascinerende totaalervaring.

ELINA DUNI & ROB LUFT - Lost ships
ZO 26 SEP 21, 11 u
© Blerta Kambo
Elina Duni is een Zwitsers-Albanese zangeres. Haar kenmerkende combinatie van traditionele volksliederen, jazzbalades, chanson en folk oogst wereldwijd lovende kritieken. Deze zondagmiddag wordt ze bijgestaan door gitarist Rob Luft, één van de rijzende sterren van de bloeiende Londense jazzscene. Samen nemen ze ons mee op een reis langs tijdloze songs die blijven resoneren.

SIEN VANMAELE - Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld #10 - Zero waste
ZO 26 SEP 21, 14 & 17 u
© Dieter Hoeven
Sien Vanmaele combineert theater met koken, een kookles met een zintuiglijke performance. In deze workshop over zero waste onderzoekt ze hoe ze verspilling kan tegengaan. Ze experimenteert met koelkastindelingen, koken met restjes, bewaartechnieken, weekmenu’s én zelfs vegetarische konijnen! Ga met haar mee op poëtische ontdekkingstocht in de wondere wereld van het (keuken)afval!

vernissage expo's 
Frederik Buyckx - Horse head
SCALE & Pauline Poelmans - De schaal van het modernisme
Jana Dekort - Hidden scars

OLga Karlovac - The trilogy: before winter - the disarray - escape
ZO 26 SEP 21, 15 u
gratis, vooraf tijdslot reserveren

AN PIERLÉ - plays Mud stories
ZO 26 SEP 21, 20 u
© Winter Van Rafelghem
In 1996 maakt An Pierlé tijdens Humo’s Rock Rally mooie sier. Net als finalisten Arid en Novastar neemt ze nadien alle tijd om haar debuut te laten rijpen. In 1999 verschijnt Mud stories: indringende luistersongs en sierlijke frisse popballads met een weerhaakje. De plaat is een (onverwacht) succes. Eén jaar na de AB speelt ze ook in CCHA haar ‘klassieker’ integraal, net als 21 jaar geleden. Laat je (opnieuw) onderdompelen in de unieke wereld van Mud stories!

EEN HELE ZOMER LANG ZIN IN ZOMER

ZA 12 JUNI T/M ZO 16 OKT 21 - diverse locaties

Zin in zomer is het enige literaire zomerfestival dat je in Limburg én omstreken kan vinden. In Hasselt krijg je op zaterdag 28 augustus een goedgevuld programma voor alle leeftijden, met voorstellingen, workshops en lezingen van topillustratoren en -auteurs als Carll Cneut, Edward van de Vendel, Rébecca Dautremer, Peter Van den Ende en Brecht Evens.

Maar Hasselt zindert de hele zomer lang van de illustratieactiviteiten en -tentoonstellingen.

Zo is de stad dan hét mekka voor liefhebbers van graphic novels met de eerste overzichtstentoonstelling van Brecht Evens, in zijn geboortestad: We kunnen eender waarheen. De dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding loopt van 12 juni t/m 16 oktober.

De Bibliotheek Hasselt Limburg toont het werk van Brecht Evens in de Hasseltse straten en organiseert een expo rond het werk van Peter Van den Ende.

In CCHA kan je terecht voor een expo rond de graphic novel Van muizen en mensen van de Franse illustratrice Rébecca Dautremer

stadsplan illustratieroute Hasselt

een organisatie van Villa Verbeelding met de bibliotheken van Bilzen, Genk, Hasselt en Sint-Truiden, cultuurcentrum De Bogaard Sint-Truiden, cultuurcentrum De Kimpel Bilzen / in samenwerking met C-mine cultuurcentrum Genk, Emile Van Dorenmuseum Genk & CCHA / met de steun van Literatuur Vlaanderen, Stad Bilzen, Stad Genk, Stad Hasselt & Stad Sint-Truiden / © Brecht Evens & Carll Cneut

zininzomer.be, hetstadsmus.be & villaverbeelding.be

FOTOGRAFIE BIËNNALE CONDROZ

ZA 31 JULI T/M ZO 29 AUG 21 - diverse locaties in Marchin, Modave & Clavier (Condroz)

De expo Ondersporen met werk van 56 fotografen van LUCA School of Arts die net afliep in CCHA, wordt vervolgd in Marchin! De Fotografie Biënnale Condroz is een begrip in de fotografiewereld en is inmiddels aan zijn 10de editie toe! Het festival heeft dit jaar als thema: Nouvelles vagues. Een verwijzing naar de stilstand door de pandemie, maar ook een belofte van beweging, evolutie en regeneratie. Nieuwe golven schudden de samenleving: onophoudelijke veranderingen, drukte en ideeën vaak in de storm.

De streek en het festival nodigen uit tot fietsen, voor een groot deel langs de Ravel en Hoyoux, en biedt een twintigtal tentoonstellingen op ongebruikelijke plaatsen, in het gastvrije landschap, maar ook concerten en workshops. Samengesteld uit een twintigtal tentoonstellingen (5 weekenden, van 10 tot 19u), is het festival gericht op een breed publiek.

Als onderdeel van de Fotografie Biënnale zal het Cultureel Centrum Marchin representatieve fragmenten van deze retrospectieve tentoonstelling tonen, waarmee ook de aandacht voor jonge Vlaamse fotografie, voor de diversiteit en vernieuwing van visuele expressie wordt onderstreept.

© Lennert Berx
biennaledephotographie.be


LENS EN PENSEEL 

ZA 7 T/M ZO 29 AUG 21
CCHA, dagelijks van 13 tot 17 u / gratis, vooraf tijdslot reserveren

De tweejaarlijkse expo Lens en penseel geeft de Hasseltse kunstverenigingen de kans om hun werken aan het publiek te tonen. Zij presenteren een breed gamma van beeldende kunsten, fotografie en video.

Tijdens deze editie wordt ook het nieuwe campagnebeeld dat digitaal ontworpen is door Luka Jacques geïntroduceerd. 

Deelnemende verenigingen en kunstscholen: Film Collectief Curieus Hasselt, Focus De Posthoorn, Foto Total, Fotokunstkring Carpe Diem, Kunst in kleur Hasselt, Koninklijke Hasseltse film- & videoclub HCC, Koninklijke Hasseltse Fotoclub HaFoc, Kunstgroep Sakoura, Kunstpunt Caré, Luminé Image-Art, Video Limburg, Musart - kunsthumaniora Kindsheid Jesu en Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

organisatie Cultuurraad & dienst Cultuur / © Luka Jacques

RÉBECCA DAUTREMER, WALKER EVANS & DOROTHEA LANGE

VAN MUIZEN EN MENSEN - ZO 15 AUG T/M ZO 12 SEP 21
dagelijks van 13 tot 17 u / gratis, vooraf tijdslot reserveren

De Franse topillustratrice Rébecca Dautremer won met prachtige boeken als Cyrano, Alice in Wonderland en A bible talloze prijzen, waaronder de Illustration Grand Prix in 2019.

Met haar adembenemende Of mice and men van Nobelprijswinnaar literatuur John Steinbeck verlegt ze nogmaals de grenzen van haar virtuoze kunst. Niet minder dan 35 illustraties uit deze fantastische gothic novel zijn nu voor het eerst te zien in België.

Steinbeck had in zijn realistische romans oog voor de arme arbeidersklasse uit het zuiden van de VS. Voor de sfeerzetting van haar illustraties heeft Dautremer zich laten inspireren door Amerikaanse fotografen uit de jaren ’30.

In CCHA gaan haar tekeningen uitzonderlijk in dialoog met originele foto’s van Dorothea Lange en Walker Evans. Beiden zijn wereldberoemd geworden door hun documentaire foto’s over de Grote Depressie in de zuidelijke staten van de VS.

EXTRA
rondleiding Rébecca Dautremer - za 28 aug, 11 u, gratis, vooraf reserveren
Een unieke kans om uit eerste hand meer te vernemen over haar inspiratie en techniek.

i.s.m. Villa Verbeelding & Een hele zomer lang Zin in Zomer / © Rébecca Dautremer
rebeccadautremer.com

Krokusfestival aka Zonnebloemfestival - do 26 t/m zo 29 aug 21

De 24ste editie van het Krokusfestival is anders dan anders. We verwisselen de krokussen even voor de zonnebloemen en pendelen tussen CCHA, het stadspark, De Nieuwe Zaal, natuurdomein Kiewit, het voormalige VDAB-gebouw, de binnenstad en de tuin van de Minderbroeders. 

Voor deze bijzonder editie hebben we de randprogrammering, de workshops en alle activiteiten die te veel mensen te dicht bij elkaar brengen, geschrapt. Dus geen kloppend festivalcentrum in een druk CCHA, maar wel veel leuke activiteiten verspreid over meerdere plaatsen in de stad. 

Een festival op locatie dus, soms binnen en vaak buiten, maar altijd met strikt respect voor de geldende veiligheidsmaatregelen. 

Krokus aka ZONNEBLOEMFESTIVAL verwelkomt niet minder dan 19 gezelschappen met heerlijk speelse voorstellingen voor iedereen vanaf 3 jaar. Daarnaast is er een spannende robot-workshop (met tentoonstelling!) en de fantastische expo van illustratrice Rebecca Dautremer. 

Anders als festival, even veel genieten: dat is Krokus aka ZONNEBLOEMFESTIVAL! Ontdek het volledige programma op krokusfestival.be, in deze programmabrochure en/of volg de facebookpagina van Krokusfestival!

© Jonas Vermeulen, Jostijn Ligtvoet, Piet Van Dycke & Cie Woest

ZOMERTHEATER

ADAMS MENSAH - Meet me halfway (HET LAB@KROKUS)
DO 26 AUG 21, 20 u
coproductie HET LAB / © Shamisa Debroey
Wat doet het als een geadopteerde zwarte jongen en een witte vrouw verliefd worden? Meet me half way verwoordt hun strijd ergens tussen aantrekking en conflict, tussen begrip en onbegrip, tussen liefde en haat. Een knallende tekst over culturen, migratie en, vooral, identiteit. Het werk van Adams Mensah is vaak autobiografisch geïnspireerd en verrijkt ons met een andere stem. 

PAR HASARD - A pair of socks
VR 27 AUG 21, 20 u
© Johan Pijpops
We hebben er het afgelopen jaar veel nodig gehad. Empathie. Maar hoeveel ervan kunnen we eigenlijk opbrengen? Waar begint en waar eindigt het? Hoe is het om zonder empathisch vermogen te leven? Of juist een teveel aan empathie te voelen? Mira en Laura vroegen hulpverleners, politici, leraren, politieagenten, filosofen en jongeren wat empathie voor hen betekent. Het resultaat is een ontroerende collagevoorstelling die letterlijk coronaproof is en figuurlijk dicht op de huid zit.

TUUR DEVENS - Theater der dingen (boekpresentatie)
ZA 28 AUG 21, 18.30 u, gratis, vooraf reserveren
Hasselaar, auteur en theaterrecensent stelt zijn nieuwste boek voor. Daarin beschrijft hij hoe en waarom kunstenaars, naast poppen en figuren, meer en meer objecten in hun voorstellingen zijn gaan gebruiken. ‘Theater der dingen’ noemt Devens deze symbiose tussen beeldende kunsten en theater die we o.a. zien in het werk van Benjamin Verdonck en Annelies Van Hullebusch.

THEATER FROEFROE - Diva
ZA 28 AUG 21, 20 u 
© Rob Marcelis
Tegen een decor van het 18de-eeuwse Italië serveert FroeFroe een krokant “broederliefde”-verhaal. Over de twee broers die, na jaren van broederlijk delen (werk, muziek, geld en liefjes), uit elkaar worden getrokken door gedrevenheid en ambitie. Een topcast van muzikanten (barokensemble, Tsar B en Lili Grace!). Engelachtige muziek. Een verhaal Het parfum waardig. Verrassende poppen. Spannend én ontroerend. En dat alles op dat immer fijne bedje van FroeFroe!

September sessies

Na het grote succes van 2020, toen we tussen de beide lockdowns het seizoen opstartten met een reeks voorstellingen voor beperkt publiek, gaan we anno 2021 voor een gelijkwaardig concept. September sessies,
pal in het hart van CCHA. Hopelijk met een glas wijn of frisse pint in de hand en iets meer publiek in de zetels. In totaal 13 avonden met voornamelijk nieuw, jong, fris talent uit diverse genres. Kleinschalig, fijn, amusant en een ideale opstart voor een nieuw seizoen! Telkens om 20 u, in onze binnentuin.

Ook bijzonder: ons jongerencollectief De stokers organiseren tijdens de September sessies hun eerste eigen activiteiten, en dat doen ze meteen met een heuse "take-over" op vrijdag 10 en zaterdag 11 september.

Met: Roeland Hendrikx Quartet, Jeroen Leenders, Eva Binon & Jason Dousselaere, Jons Winterland, Nabou, Las Lloronas, Illuminine, Soe Nsuki, Caspar Auwerkerken, Gianni Marzo, Lili Grace, Kris Dane en Lyenn.

© Pull & Over Photographs, Dirk Vertommen & Guillaume Kayacan