cultuurcentrum Hasselt
Mira de Boose

Tafelrede

Een inspirerende spreker, gekruide gedachten en een uiterst fijn meergangenmenu zijn nog steeds de ingrediënten van Tafelrede. Tijdens FESTIFIFTY schuiven Moya De Feyter en Johan de Boose mee aan tafel.  

inspiratie uit de toekomst 
Moya De Feyter, geboren in Hasselt, is de oprichter van de Klimaatdichters, een groep van inmiddels 200 dichters uit Vlaanderen en Nederland. Je zou haar ook gewoon ‘toekomstdichter’ kunnen noemen, geëngageerd voor klimaat, fauna en flora. 

Moya schrijft poëzie hors catégorie. Als een polyfonist bespeelt ze meerdere lagen in een meerstemmig verhaal. Dat uit zich in bundels als Massastrandingen, waarvoor ze de J.C. Bloemprijs ontving en het recente Een heel dun laagje. Liefst combineert ze diverse werelden, die van performance, beeldende kunsten en literatuur. Om haar authenticiteit aan te duiden, hebben we in recensies al woorden gevonden als “op Moyaanse wijze”. 

Met Moya legt CCHA een breder parcours af met projecten zoals TaxiBEDRIJF, Luisterwandelingen en Dichter bij de stad. Ze is de fil rouge van FESTIFIFTY, letterlijk en figuurlijk! 

Zeer benieuwd welke tafelrede ze voor ons zal ontplooien. Ze zal zeker inspiratie halen uit het manifest van de Klimaatdichters, maar we weten ook zeker dat ze ‘gevoed’ zal worden door de omgeving waarin ze is opgegroeid. 

inspiratie uit het verleden
De Boose is behalve bevlogen schrijver en fijnzinnige dichter ook expert in de Oost-Europakunde. Hij hanteert een melancholische schrijfstijl, die even poëtisch als ironisch is. Zijn verhalen zijn veelal geïnspireerd op reizen; zijn gedichten streven naar een ritmische, muzikale beschrijving van een gelaagde werkelijkheid en proberen zwarte romantiek en joie de vivre te verzoenen. 

In zijn recente werk stelt hij kritische vragen bij de ontwikkeling van Europa, bij de problematiek van de interculturaliteit en bij de toekomst van de Europese cultuur. Actueler kan haast niet. Benieuwd wat hij in deze hels spannende tijden hieraan kan toevoegen. 

Johan de Boose debuteerde in 1994 met de roman Fluweel van leegte. Daarna verschenen vier dichtbundels, een verhalenbundel, een roman en vier non-fictieboeken. Voor Bloedgetuigen, zijn roman over de Tweede Wereldoorlog, won de Boose de Halewijnprijs van Roermond en de Cutting Edge Award.