cultuurcentrum Hasselt

WAT IS HET LAB

   

HET LAB is een residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt.
HET LAB is een initiatief van cultuurcentrum Hasselt/Krokusfestival.
HET LAB kan rekenen op steun van de stad Hasselt die in zijn beleid inzet op creatie en een plek voor kunstenaars.
HET LAB wordt voor zijn werking ondersteund door projectsubsidie van de Vlaamse Overheid.
 

CONTEXT?

° HET LAB vernetwerkt in Vlaanderen met kunstenaars en gezelschappen en internationaal met de internationale context van het Krokusfestival alsook met de partners uit het door Creative Europe gesteund PUSH+ netwerk: 

Imaginate, Schotland
Aaben Dans, Denemarken
Scenekunstbruket, Noorwegen
The Ark, Ierland
° HET LAB schrijft zich in in het cultuurplan Limburg via LIKO (Limburgse kunstenplatform) en ONDERSTROOM, samenwerking rond artist development. 

° HET LAB bouwt op de expertise van drie organisaties: cultuurcentrum Hasselt, coproductieplatform P2 (2006-2017) en Krokusfestival. 


HOE ZIET DE WERKING ERUIT?


level 1: research & onderzoek

HET LAB organiseert jaarlijks één internationaal lab rond één thema:
° 2018 (over)protectie
° 2019 het recht om te falen
° 2021 het lichaam, anders

In de labs (over)protectie en het recht om te falen gaan 15 kunstenaars gedurende 8 dagen op onderzoek, samen met één lab leader/kunstenaar én input van 2 experten. Deze labo's maken deel uit van een Creative Europe projectaanvraag (PUSH+) en bieden plaats aan drie Belgische makers voor jong publiek.
HET LAB het lichaam, anders wordt in 2021 georganiseerd en is bedoeld voor 6 Belgische makers gedurende 5 dagen.

HET LAB organiseert per seizoen ook één korter internationaal lab:
° internationalisering (lecture over culturele diversiteit en kwaliteitsbepaling door de Zuid-Afrikaanse dramaturge Yvette Hardie + inzicht in keuzemechanismen van artistieke leiders van internationale kunstenfestivals voor jong publiek)
° werken voor baby's (inzichten in tijd/ruimte-beleving voor families met baby's in het werk van de Zweedse choreografe Dalija Acin Thelander)
° werken voor/met teenagers (workshop Cristina Cazolla, artistiek leidster Segni d'Infantia Mantua en Europees project TEEN). Hier is plaats voor max. 8 Vlaamse makers in residentie.


Tenslotte faciliteert HET LAB 2 keer per jaar een bezoek aan een buitenlands kunstenfestival voor telkens 2 makers. Op die manier kunnen 12 Vlaamse makers internationaal artistieke netwerken uitbouwen.

HET LAB organiseert per seizoen één korter 'exchange lab'
Hierin kunnen Belgische makers gedurende drie dagen intens samenwerken met buitenlandse kunstenaars om aldus elkaars visie en methodiek te leren kennen, alsook om vanuit perspectief onderzoek te doen naar esthetische inzichten en artistieke kwaliteit en hoe die gedefinieerd worden door de diverse socio-maatschappelijke en culturele context.

2019 Silencio Blanco (Chili), Hop Signor (Griekenland), Lize Pede, Sven Ronsijn, Dries De Win
2020 La Ilave maestra (Chili), Yentle de Werdt, Elke Van der Kelen, Naomi Kerkhove
Tenslotte faciliteert HET LAB 2 keer per jaar een bezoek aan een buitenlands kunstenfestival voor telkens 2 makers.  Op die manier kunnen 12 Vlaamse makers internationeel artistieke netwerken uitbouwen.

2019 bezoek aan Showbox Oslo: Amalia Herrera, Jade Derudder
level 2: proces-development

HET LAB maakt 'residenties op maat': infrastructuur, omkadering/coaching en internationale netwerking. We voorzien inhoudelijke coaching op maat van de kunstenaar en werken binnen ONDERSTROOM met Limburgse partners ondersteuning uit op zakelijk vlak.

HET LAB beschikt daarvoor over een appartement voor max. 6 personen en een werkplek van 100m². Voor technisch afmonteren in het productieproces kunnen residenten terecht in CCHA zelf.


level 3: product-development

HET LAB wil makers coproductioneel steunen met hun creatie, niet als zelfstandige producent, maar ondersteunend aan een gezelschap of een projectsubsidie. Deze coproductie bestaat uit afmonteermogelijkheden in CCHA (met technische ondersteuning), presentatie in programmering CCHA en/of Krokusfestival en een financiële coproductiebijdrage. 

HET LAB vernetwerkt met AINSI Maastricht dat zijn P2-werking verder zet en connecteert met Imaginate Schotland en AabenDans Denemarken. Verder faciliteert en stimuleert HET LAB op elk level encounter, onderzoek en samenwerking voor Vlaamse kunstenaars.

ARCHIEF
Eind augustus 2018 startten we vanuit cultuurcentrum Hasselt met HET LAB, een residentiële werkplek waar kunstenaars en makers die voor kinderen en families werken, kunnen onderzoeken en repeteren. 

Tussen eind augustus 2018 en juni 2019 hebben 15 gezelschappen of makers gedurende meerdere weken in HET LAB gewerkt, organiseerden we 1 intercontinentaal artistiek uitwisselingslab en presenteerden 4 gezelschappen uit HET LAB een work-in-progress tijdens het Krokusfestival 2019. Daarnaast waren en zijn HET LAB-coproducties te zien op heel wat plaatsen in Vlaanderen en in het buitenland.

 

Tijdens het kalenderjaar 2019 verwelkomden we 18 gezelschappen in residentie in HET LAB, of samen 89 kunstenaars (50 België, 39 internationaal). Zij werden ondersteund door 7 externe coaches.