cultuurcentrum Hasselt

For Richard / APHEXionS & to the APhEX

Dorian Dumont
zo 14 apr 2024 - 20.00 u - 21.00 u
zo 14 apr 2024
20.00 u - 21.00 u
  • zo 14 apr 2024
    20.00 u - 21.00 u
    Kleine theaterzaal

Richard D. James, beter bekend als Aphex Twin, wordt wel eens het wonderkind van de elektronische muziek genoemd. Hij zette Warp Records mee op de kaart, geniet een cultaanhang én wordt geprezen door artiesten als Steve Reich. Zijn muziek is grensverleggend én ontzettend invloedrijk, zelfs meer dan twintig jaar na datum.

Pianist Dorian Dumont landde een tientaal jaar geleden vanuit Montpellier in brussel waar hij jazz en vrije improvisatie studeerde. Solo stript hij de rave klassiekers van Aphex Twin tot de kern. Op APHEXionS (2021) drukt Dumont zijn liefde uit voor één van zijn grootste muzikale helden. Hij transcribeert de muziek naar vleugelpiano waardoor de nummers een geheel nieuwe dimensie krijgen. Als volleerd (jazz)pianist improviseert hij op de verschillende thema's. Het resultaat is een hommage die zowel de simpele schoonheid als de weerbarstige complexiteit van Aphex Twin weet te vangen. Maar bovenal klinkt het als verfrissende nieuwe muziek.

Eind februari volgt een tweede album: to the APhEX. Opnieuw met enkel (interpretaties van de) muziek van Aphex Twin. Daarom nu ook live in CCHA, en wel op 14 april of ‘Aphex Twin-dag’, naar zijn meest bekende nummer Avril 14th. Maak je klaar voor Aphex Twin meets (post)klassiek en de vrije structuur van jazz!

**** Ongestraft heilige huisjes slopen doe je zo. (…) Dumont dwingt Aphex-fanaten naar het puntje van hun stoel door de muziek radicaal open te trekken.

De Morgen, 17 jun 2021

credits

piano Dorian Dumont
doriandumont.com