cultuurcentrum Hasselt

Vooruitblik + Retrospect

De Held + Jonas Winterland
di 10 okt 2023 - 20.00 u - 22.30 u
di 10 okt 2023
20.00 u - 22.30 u
  • di 10 okt 2023
    20.00 u - 22.30 u
    Kleine theaterzaal

De Held en Jonas Winterland. Beiden speelden al op vraag van CCHA in Hasseltse huiskamers. Beiden speelden ze ook tijdens onze September sessies. Maar nu: op dezelfde avond samen op ons podium. Omdat ze elkaar kennen en elkaars werk (meer dan) appreciëren. Een vooruitblik én een terugblik.

première
De Held
Vooruitblik
Hasselaar Jo Jacobs had een half mensenleven nodig om zijn debuutplaat De held te maken. Maar toen stond het er ook wel. Volgens de pers maakte hij het perfecte debuut (De Morgen) met een aangename soberheid en openheid (Humo), een intrigerende groeiplaat (De Standaard) van een talent dat eenieders luisterend oor verdient (Knack). 

Waarna Jacobs over ging tot de orde van de dag. En nog een plaat maakte: Alcatraz. Dat album stelde hij ‘met vrienden’ in ruime bezetting voor in CCHA in het najaar van 2016. Toen werd het stil, toch wat nieuw werk betreft. Tot najaar 2022 een nieuwe single verscheen: Kijk dat scheelt, meteen goed voor veertien weken in de Vox-lijst van Radio 1. Deze lente volgt er zeker nog een nieuwe single, meer nieuw werk kan je ontdekken op ons podium! 

"***** Wat De Held doet, is volkomen vanzelfsprekend, live nog meer dan op plaat." - De Standaard, 04 feb 2016 

Jonas Winterland Retrospect 
Met Retrospect viert Jonas Winterland zijn tienjarig artiestenbestaan. Hij debuteerde in 2013 met Mensen zijn gemaakt van dun papier, een plaat vol weifelende liedjes over liefde, leven en dood. Het album werd genomineerd voor de MIA’s, kampeerde weken in de hitlijsten en werd omarmd door helden als Tom Barman en Raymond van het Groenewoud. De pers hoorde echo’s van Eels en Gorki noemde Winterland het Nederlandstalige equivalent van Leonard Cohen.  

De Leuvenaar groeide na vier albums uit tot een referentie voor iedereen die in het Nederlands zingt, ook voor De Held. Voor Retrospect flankeert Winterland zich met twee topmuzikanten én steekt hij zijn mooiste songs uit het afgelopen decennium in nieuwe, vaak verrassende outfits.   

"**** Winterland zet de tijd stil. Groots in zijn nederigheid. Elk woord weegt, geregeld wil je er zinnen uitknippen.” - De Standaard, 05 feb 2020 
"Van een verbluffende schoonheid. De zachte, wat fluisterende stem van Jonas Winterland baant zich moeiteloos een weg van je oren naar je hart." - luminousdash.be, 24 feb 2020

credits

De Held: gitaar & zang Jo Jacobs / band n.t.b. / © Koen Veldeman  
deheld.be
Jonas Winterland: gitaar & zang Jonas Winterland / cello & harp Seraphine Stragier / © Charlie De Keersmaecker
jonaswinterland.be