cultuurcentrum Hasselt

On the town

Belgian National Orchestra, Anneleen Lenaerts (harp), Roeland Hendrikx (klarinet), Jeroen Berwaerts (trompet)
vr 30 sep 2022 - 20.00 u
vr 30 sep 2022
20.00 u
  • vr 30 sep 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

KLARA capteert dit concert (uitzending op 14 oktober). Het concert begint bijgevolg STIPT om 20u!

CCHA en Belgian National Orchestra presenteren een unieke productie! Het was dan ook een huzarenstukje om de drie Limburgse solisten met internationale uitstraling bijeen te krijgen. Anneleen Lenaerts hoeven we niet meer voor te stellen, ze was de eerste vrouw die aangesteld werd als solist bij de Wiener Philharmoniker en werd zopas Commandeur in de Kroonorde. Overal ter wereld verovert ze de harten, zeker op het thuisfront in Limburg. Ook Roeland Hendrikx is toonaangevend op de internationale concertscène, zowel als solist als met zijn subliem kamermuziekensemble. Na het concert in Hasselt begint een  gedroomde concertreeks met The London Philharmonic. Jeroen Berwaerts is een muzikale grootmeester met een allesomvattende liefde voor muziek. Hij is professor in Hannover en aan de Royal Academy of Music in Londen en wordt wereldwijd geprezen voor zijn verbluffende techniek.

Het wordt een avond vol opzwepende muziek: van nostalgische Belgische jazz over Latijns-Amerikaanse invloeden tot Armeens vuurwerk. Aangevuld met feestelijke symfonische werken van Bernstein en Sjostakovitsj wordt dit een kleurrijke, vrolijke concertavond die je nergens anders kan beleven.

Het Jazz Concertino voor harp en orkest van de Belgische componist Emile Deltour ademt de sfeer van de jaren ’30. Daniel Freiberg – Grammy award winnaar- versmelt klassiek, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz tot een nieuw spannend, filmisch geheel. Zowel muzikale tradities uit de Andes als Afro-Peruaanse thema’s en  improvisatie passeren de revue.

Aleksandr Aroetjoenjan stond zijn leven lang in de schaduw van Armeniës bekendste componist Aram Chatsjatoerjan. Was deze laatste nogal somber van aard, Aroetjoenjan was het tegenovergestelde. Het concerto voor trompet uit 1950 klinkt dan ook uiterst levenslustig. 

Met de Festive ouverture toont ook Sjostakovitsj zich van zijn vrolijkere kant. Zijn Feestouverture werd gecomponeerd ter herdenking van de 37ste verjaardag van de Oktoberrevolutie van 1917. Wie de “bis chanté” zal zingen, houden we nog geheim. 

Inleiding om 19.15 u door Waldo Geuns

Leonard Bernstein On the town
Emil Deltour Jazz concertino
Daniel Freiberg Latin American chronicles (Belgische première!)
Dmitir Sjostakovitsj Festive ouverture
Aleksandr Aroetjoenjan Concerto voor trompet
Bis chanté: Jacques Brel Mathilde

MASTERCLASS in knst Hasselt
Roeland Hendrikx is naast een internationaal bekend klarinettist ook een gewaardeerde docent, onder meer aan het Conservatorium van Maastricht. Hij blijft voeling houden met de basis en ging dan ook heel graag in op de vraag om een openbare masterclass te geven voor de leerlingen klarinet aan knst Hasselt, de campus met de nieuwe naam aan de andere kant van de Kunstlaan.

 

sep30_On the town .pdf

onderdeel van
On the town

credits

dirigent Martijn Dendievel / harp Anneleen Lenaerts / klarinet Roeland Hendrikx / trompet Jeroen Berwaerts /  inleiding Waldo Geuns om 19.15 u / © Bart Decobecq, Andrej Grilc, Tsuyoshi Tachibana & Jimmy Kets
belgiannationalorchestra.be