cultuurcentrum Hasselt

Marble Sounds feat. Casco Phil
wo 29 mrt 2023 - 20:00 - 21:30
wo 29 mrt 2023
20:00 - 21:30
  • wo 29 mrt 2023
    20:00 - 21:30
    concert- & theaterzaal

Marble Sounds leek de beste onbekende band van België te blijven. Tot Studio Brussel hun Leave a light on in 2013 oppikte als campagnelied voor Music For Life. Voor Tautou uit 2016 doken ze met het strijkorkest Casco Phil de studio in. Het werd een artistieke tour de force die ook live werd doorgetrokken, o.a. op ons podium in oktober 2017. 

Afgelopen september verscheen het titelloze vijfde album van Marble Sounds. Een album met een nieuw en fris geluid voor het muzikale project van componist en muzikant Pieter Van Dessel. Een album ook met verrassende elementen. Zo namen Van Dessel en producer David Poltrock de plaat op een atypische manier op: ze namen plaats tussen drie piano’s, waarvan twee ‘zelfspelende’ die werden aangestuurd door een laptop, een techniek die ook Nils Frahm hanteert. 

De singles Quiet, Never leave my heart en Axolotl werden vlot opgepikt door de radio, het album werd overladen met jubelende recensies én verscheen in de ‘best of 2022’-lijstjes.

Na de clubtour in de herfst van 2022 speelt Marble Sounds deze lente vijf concerten in een uitgebreide bezetting van maar liefst veertien muzikanten met, net als in 2017, de strijkers van Casco Phil én een zelfspelende piano of disklavier. Dernière-concert in CCHA, als slotakkoord van Piano day(s) én op de enige echte 88ste dag van het jaar: Piano day!

“***** Van hoeveel bands is de vijfde de allerbeste? (…) een tour de force (…) vijf sterren voor een plaat met tien wereldnummers.”
- Humo, 10 okt 2022

“**** In persteksten wordt de link gelegd met Nils Frahm, Sigur Rós en Sufjan Stevens. Het zijn grote schoenen om te vullen maar het klopt ook.”
- Het Nieuwsblad, 10 okt 2022

“**** Tussen het vulkanische gesteente van Sigur Rós, het Balkangebergte met een Bulgaars koor en het Duitse minimalisme van Nils Frahm.”
- De Morgen, 6 okt 2022

“**** De klaterende pianoriedels van Marble Sounds klinken alsof er een elfje over het klavier dartelt. (…) Een plaat op die blaakt van hoop en troost.”
- De Standaard, 7 okt 2022

“**** De haast volmaakte legering van indiehartzeer, sobere neoklassiek en twinkelende kamerpop.”
- Knack Focus, 25 okt 2022

**** We horen Marble Sounds ook grossieren in sferen waarop The National een patent heeft. (…) een warm deken om de donkerste tijd van het jaar mee te trotseren.

Het Belang Van Limburg, 6 oktober 2022

credits

zang Pieter Van Dessel & Renée Sys / piano Pieter Van Dessel & Brecht Plasschaert / gitaar Pieter Van Dessel & Gianni Marzo / bas & trompet Gerd Van Mulders / drum Mattijs Vanderleen / strijkers Casco Phil o.l.v. Benjamin Haemhouts / © Johannes Van de Voorde
marblesounds.com & cascophil.be