cultuurcentrum Hasselt

Schubert, Die Winterreise

Samuel Hasselhorn, bariton & Julien Libeer, piano
zo 26 mrt 2023 - 15.00 u - 16.15 u
zo 26 mrt 2023
15.00 u - 16.15 u
  • zo 26 mrt 2023
    15.00 u - 16.15 u
    concert- & theaterzaal

OPMERKING: Inleiding om 14.15 u door Stijn Paredis 

Julien Libeer kwam met het idee om een Schubertdag te organiseren. Libeer is niet alleen kind aan huis in Hasselt, hij maakt als geen ander de mooiste stukken uit de pianoliteratuur nog veel mooier door ze in een andere context te plaatsen. Wees maar zeker dat hij er ook veelzeggende woorden en relevante uitleg zal tussengooien. Tijdens Piano day(s) brengen we een ode aan de meeste romantische componist van de klassieke muziek: Franz Schubert. Een financieel arme, maar emotioneel rijke bohemien.


In het instrumentale genre was Schubert zich bewust van alle geldende tradities. In zijn liederen had hij echter geen last van oude conventies. Met de nieuwe Duitse poëzie van dichters als Goethe en de technische verbeteringen van de pianoforte kon Schubert zijn gang gaan. Zo creëerde hij met de zetting van Goethe’s Gretchen am Spinnrade.

Schubert componeerde Die Winterreise op zijn dertigste, een jaar voor zijn dood. Op zoek naar innerlijke vrede reist een molenaar door een winters landschap, gekweld en achtervolgd door herinneringen. In elk van de 24 liederen is een winters tafereel verweven met de gemoedstoestand van de dolende man. Een bevroren beek, de afwezigheid van bloemen, de kou, alles doet hem denken aan zijn gebroken hart. Door de ijzige wind, een wegwijzer en een kerkhof vraagt hij zich af of hij in de dood zijn rust zal vinden.

Schubert verklankt de tekst haast letterlijk in zijn muziek: luister maar hoe de piano met snelle, opeenvolgende noten een snijdende windvlaag imiteert. Wie beter dan Samuel Hasselhorn, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd zang (2018), kan aan de zijde van Julien Libeer dit subtiele en sublieme meesterwerk vertolken?

onderdeel van

credits

inleiding Stijn Paredis / © Jorre Janssens
samuelhasselhorn.com / julienlibeer.net

PROGRAMMABOEK

WINTERREISE - TEKSTEN