cultuurcentrum Hasselt

Liederen van passie en wanhoop

Marco Beasley (tenor) & Franco Pavan (luit)
DE NIEUWE REEKS
zo 21 mei 2023 - 15:00 - 16:15
zo 21 mei 2023
15:00 - 16:15
  • zo 21 mei 2023
    15:00 - 16:15
    Sint-Quintinuskathedraal

Als het gaat om het Italiaanse renaissancelied ligt er één naam voor op de tong: Marco Beasley. Stem en charisma zet hij dit keer in voor frottola's en madrigalen vol elegant verklankte wanhoop, die in de zestiende eeuw menig hoveling bij de keel greep.

Metgezel bij deze gepassioneerde tour de force is snarentovenaar Franco Pavan. In 2021 haalde hij de liederen op dit programma hoogstpersoonlijk in een Italiaans familiearchief onder het stof vandaan. Van de allereerste moderne uitvoering van muziek van Bartolomeo Gazza en een zekere Ogniben tot werk van Bartolomeo Tromboncino en Philippe Verdelot: in dit concert zijn hartstocht en vertwijfeling niet ver van elkaar verwijderd.

Marco Beasley is wereldbekend, niet in het minst omwille van het ‘recitar cantando’ (zingend spreken) en de geestelijke en wereldlijke polyfonie. Zangles volgde hij bij de legendarische Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian waar hij een eigen techniek ontwikkelde die zijn stem uitermate natuurlijk laat klinken. Met zijn revolutionaire stemgeluid en charismatische voorkomen groeide de Italiaanse tenor in korte tijd uit tot een van de populairste en meest bekroonde sterren binnen de klassieke muziek.

PROGRAMMABOEKJE

credits

tenor Marco Beasley / luit Franco Pavan / © Priska Ketterer
oudemuziek.nl