cultuurcentrum Hasselt

Schubert, impromptus & sonates

Julien Libeer solo
zo 26 mrt 2023 - 11.00 u - 12.00 u
zo 26 mrt 2023
11.00 u - 12.00 u
  • zo 26 mrt 2023
    11.00 u - 12.00 u
    concert- & theaterzaal

Julien Libeer kwam met het idee om een Schubertdag te organiseren. Libeer is niet alleen kind aan huis in Hasselt, hij maakt als geen ander de mooiste stukken uit de pianoliteratuur nog veel mooier door ze in een andere context te plaatsen. Wees maar zeker dat hij er ook veelzeggende woorden en relevante uitleg zal tussengooien. Tijdens Piano day(s) brengen we een ode aan de meeste romantische componist van de klassieke muziek: Franz Schubert. Een financieel arme, maar emotioneel rijke bohemien.

Het impromptu is een uitvinding van de Tsjech Vorisek, maar toen het ‘genre’ een hit bleek te worden, leek het Schuberts uitgever ook handig om twee werken ook onder die naam uit te geven. Uiteindelijk werden het er acht, gecomponeerd het jaar voor zijn dood. Daar werden memorabele uitvoeringen van gebracht, o.a. door Radu Lipu en Murray Parahia, maar we zijn ervan overtuigd dat Julien Libeer er een hoogst eigen persoonlijke interpretatie aan zal geven.

En dan is er de magistrale D960 waar we heel er naar uitkijken.  Schubert werkte 3 monumentale sonates af in zijn sterfjaar. Pas tien jaar later werden ze uitgegeven en pas in de 20ste eeuw echt naar waarde geschat.

Schubert’s laatste reeks sonatas heeft veel overeenkomsten met de sonatas van Beethoven, een componist die Schubert vereerde. Wat opvalt is de authentieke stijl in het formeel en tonaal design. We zullen met z'n allen op het puntje van onze stoel gaan zitten.

Franz Schubert

  • Impromptu opus 90 nr. 1, D899 in do klein
  • Impromptu opus 142 nr. 2, D935 in la b groot
  • Pianosonate nr. 21, D960 in si b groot

Er is geen pauze tijdens deze voorstelling.

 

onderdeel van

credits