cultuurcentrum Hasselt

Genre Zero

diana herz
zo 20 mrt 2022 - zo 22 mei 2022
zo 20 mrt 2022
-
zo 22 mei 2022
  • zo 20 mrt 2022
    -
    zo 22 mei 2022
    fotogalerie

Vanaf 2016 begon de fotografie een belangrijke rol te spelen in het beeldende werk van de Hasseltse kunstenares Diana Herz. In een vroegere installatie SCHNITTstellen werkte ze nog met fotocollages waar ze schilderkundig elementen aan toevoegde. In de reeks Landschappen staan de schilderachtig abstracte foto’s naast de geschilderde doeken. In Melting times #0  smelten (foto-)grafische abstracte beelden en schildertechniek samen op doek. Vanaf dan begint het ontwikkelen van haar zogenaamde nul-genre of Genre ZERO met de reeks Melting times 1 tot 4

Met deze multidisciplinaire werkwijze gaat de kunstenares op zoek naar de relatie en vooral de grenzen tussen beeld en ver-beeld-ing, in concreto tussen fotografie en schilderkunst. Haar technische evolutie en opzet is en was om een beeld te ontwikkelen dat fotografie en schilderkunst versmelt tot een nieuwe dimensie waardoor de toeschouwer uitgenodigd wordt tussen en voorbij de (klassieke) genres te kijken. 

In de eerste werkfase maakt Diana Herz foto’s van bestaande foto’s, documenten, de natuur en/of eigen tekeningen/werk. Daarbij heeft ze vooral oog voor bijzondere details en verbanden. Vervolgens bewerkt ze haar foto’s, waarbij ze op zoek gaat naar het enkelvoudige beeld op de emulsielaag. Op deze manier deconstrueert ze beide beeldlagen tot verassende fragiliteit die daarna via een eigen ontwikkelde techniek op canvas geprint worden. Dit derde beeld vormt een nieuwe uitgangspunt voor de (de-) constructie via schilder- en tekenkunst. 

Door deze methodiek (re-)construeert ze uit alle beeldlagen een nieuwe poëtische schoonheid. Zo ontstaat dus een tussenruimte, daar waar het beeld zelfstandiger dan ooit - als het ware bevrijd van zijn genre-beperkingen - zich op een directe manier tot de toeschouwer richt.

Het is deze pure kracht van het beeld die tot ons spreekt omdat het ontdaan is van een bepalend genre. Diana Herz noemt dit het Genre ZERO. Onder Genre Zero zijn in deze tentoonstelling verschillende thema reeksen verzamelt: MELTING TIMES en Landschappen. 

opening zo 20 mrt om 15 u, nadien di t/m zo van 13 tot 17 u

credits

© Diana Herz
dianaherz.be