cultuurcentrum Hasselt

Massastrandingen

Tussen 2 lijnen #7 - Moya De Feyter
vr 6 mei 2022 - 12.15 u - 13.15 u
vr 6 mei 2022
12.15 u - 13.15 u
  • vr 6 mei 2022
    12.15 u - 13.15 u
    Geweest

Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: de Bibliotheek Hasselt Limburg - Dusart, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Moya De Feyter (°1993) schrijft proza, poëzie en theaterteksten. Ze studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. De afgelopen jaren heeft ze het schrijven met lesgeven gecombineerd, zowel in het regulier als in het deeltijds kunstonderwijs, in alles wat met taal, toneel en letteren te maken heeft. Ze zoekt naar manieren om haar teksten ook via het podium bij een publiek te krijgen, bijvoorbeeld door op te treden op poëziefestivals, of via theatervoorstellingen. In 2018 verscheen haar debuut Tot iemand eindelijk.

Bovendien is Moya De Feyter de initiatiefnemer van de klimaatdichters, een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Geïnspireerd door Poets for the Planet strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvorm en voor een klimaatvriendelijke wereld. Maar liefst 100 klimaatdichters schreven mee aan Zwemlessen voor later, een klimaatpoëziebundel waarvan de opbrengst naar One World Tree Planting gaat.

In haar bundel Massastrandingen (2019) doet ze ons poëtisch nadenken over vragen als: Wat doen we als het begint te stormen en het na dagen nog niet ophoudt? Wat moeten we denken wanneer bomen bloeden? Wat wou de walvis zeggen toen hij zich op de kust wierp? Massastrandingen is een poging om op kieren te dansen, tussen afgrond en verwachting, tussen mens en zeezoogdier.

De bundel werd zopas bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. Het juryrapport spreekt boekdelen: “Een bundel waarin lyriek, epiek en dramatiek samenvloeien en door elkaar klinken. Deze poëzie stroomt en werkt hallucinerend als de zang van walvissen, dromerig, nu eens de lezer onderdompelend, dan weer meesleurend, bijna tot drenkeling makend. (...) Een formidabele, gedurfde bundel.”

credits

auteur Moya De Feyter / © Sebastian Steveniers
moyadefeyter.be