Rijgen

Sarah Moeremans & Joachim Robbrecht/NTGent
do 10 mrt 2022 - 20.00 u
do 10 mrt 2022
20.00 u
  • do 10 mrt 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Wat we mogen verwachten van Rijgen (gebaseerd op de befaamde klassieker over liefde en seksualiteit van Arthur Schnitzler)? Wel, acteurs die elkaar verleiden op het podium. En die obscene verhalen vertellen. En misschien verleiden ze ook een dier. En dat is nog niet alles… Er worden volop tragikomische liefdessituaties gefantaseerd: vastgebonden (het is eens iets anders), eenzaam surfend naar pornosites, in een orgie (met het publiek). Ze proberen voetfetisjisme uit of worden in verlegenheid gebracht door ongewenste intimiteiten.

De hitte van het toneellicht en de tastbaarheid van het decor (en de acteurs) maakt de voorstelling tactiel en sensueel. Met citaten uit zeemzoete popsongs, chatrooms voor zoöfielen en erotiserende teksten van o.a. Roland Barthes, Alain Badiou, Srećko Horvat, Julia Kristeva en Luce Irigaray hitsen ze het publiek op én toveren ze een blos op je wangen. Krijgt je het ook al warm?

Regisseur Sarah Moeremans maakte furore met haar gezelschap Moeremans&sons en regisseerde voorstellingen bij de Nederlandse gezelschappen Orkater, het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Oostpool. Haar werk wordt gekenmerkt door een sterke acteursregie, een liefde voor hedendaagse teksten, een combinatie van maatschappelijk engagement en daarbovenop: een flinke portie ironie. 

Schrijver-regisseur Joachim Robbrecht belicht in zijn werk op satirische wijze de donkere hoeken van de Nederlandse cultuur en Europese geschiedenis. Samen onderzoeken ze hoe ze klassiekers uit het Westerse culturele leven open kunnen breken. 

“*** Het hilarische spel - nu eens ludiek, dan weer kinky - is een genot om naar te kijken.” De Standaard, 18 oktober 2019

**** De oprechtheid waarmee de makers in het gevoelsleven van een en ander zijn gedoken, zorgt voor een ontvankelijke sfeer, die vooroordelen doet vervliegen. Alleen al daarom mag Rijgen best taboedoorbrekend heten.

Trouw, 13 november 2019

credits

regie Sarah Moeremans / concept Joachim Robbrecht & Sarah Moeremans / spel Ariane Van Vliet, Peter Seynaeve & Louis van der Waal / tekst Joachim Robbrecht / decorontwerp & kostuums Dorothee Curio / met steun van de taks shelter van de Belgische Federale Overheid / © Michiel Devijver
ntgent.be