Dear Winnie

Jr.cE.sA.r, KVS & Noord Nederlands Toneel
di 8 feb 2022 - 20.00 u
di 8 feb 2022
20.00 u
  • di 8 feb 2022
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

Junior Mthombeni brengt met Dear Winnie een bijzonder persoonlijk verhaal. Zijn vader Maurice, een voormalig ANC-verzetsstrijder, bracht heel wat in gang toen hij tijdens de anti-apartheidsstrijd een brief bezorgde aan pleitbezorger en vertrouwenspersoon Winnie Mandela. De brief werd onderschept en gepubliceerd in de nationale krant van Zuid-Afrika om tweespalt te zaaien binnen de verzetsbeweging. Maurice vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder. 

Junior Mthombeni maakt op zijn beurt deze wervelende muzikale voorstelling met Winnie Mandela als inspiratiebron. Winnie breekt uit de schaduw van haar echtgenoot en wordt opgevoerd als rolmodel voor jonge Afrikanen. Gedurende haar leven verzette ze zich steeds tegen het apartheidsregime, ondanks het misbruik dat ze bleef ondergaan. Haar strijdlust is een inspiratie voor mensen die vandaag nog steeds een strijd voeren tegen apartheid en het white supremacy-denken.

De cast, samengesteld uit KVS-gezichten Junior Mthombeni en Cesar Janssens, wordt aangevuld met 9 actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora. De persoonlijke strijd van de actrices wordt verweven met die van Winnie Mandela. Vragen als: wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? En wat betekent het om zwart, vrouw en activist te zijn? komen aan bod. 

Dear Winnie wil geen geschiedenisles leren, maar kracht delen. En dat in een totaalspektakel van samenzang, opzwepende dans en ritmische muziek dat niemand onberoerd laat. Eén van de beste voorstellingen van 2020, alsnog in CCHA!

“***** Dear Winnie is een fragmentarische en sfeervolle collage waarbij de cross-over tussen de kunstvormen indruk maakt. (…) Dit is een bijzonder meeslepend ritueel waarbij de levens- en strijdlust van het podium spat.” De Standaard, 24 januari 2020

**** Prangend en soms pijnlijk theater waarvan je niet kunt wegkijken, ook al wil je dat soms wel.

De Morgen, 23 januari 2020

credits

regie Junior Mthombeni / tekst Fikry El Azzouzi / dramaturgie Robbert Van Heuven & Gerardo Salinas / regieassistent Wim De Vries / muzikale leiding Cesar Janssens / spel Andie Dushime, Denise Jannah, Tutu Puoane, Ntjam Rosie, Alesandra Seutin, Jade Wheeler, Joy Wielkens, Mahina Ngandu, Cesar Janssens, Christophe Millet & Junior Mthombeni / beweging Alesandra Seutin / stemadvies Tutu Puoane / decor- & lichtontwerp Stef Stessel / kostuums Lieve Pynoo / geluidsontwerp Peter Zwart & Patrick Van Neck /coproductie Théâtre de Liège & Perpodium / inleiding Tuur Devens / © Reyer Boxem
kvs.be & nnt.nl