cultuurcentrum Hasselt
© Iwert Bernakiewicz

Iwert Bernakiewicz

nightwalks/forests
vr 2 apr 2021 - zo 6 jun 2021
vr 2 apr 2021
-
zo 6 jun 2021
  • vr 2 apr 2021
    -
    zo 6 jun 2021
    fotogalerie

''Synchronicity has nothing to do with order, but everything with chaos." 

Iwert Bernakiewicz (architect/fotograaf, °1970), is gefascineerd door schoonheid, subtiliteit, kwetsbaarheid in het gewone en toevallige. Datgene wat zich voordoet in de wonderlijke synchroniciteit van dat wat is. Schaduw, licht dat in gedurige beweging de wereld streelt, alles wat beweegt en los- en vastzit. Leven dat groeit, bloeit en vergaat. Zonder kwetsbaarheid zou die schoonheid zo schoon niet zijn. Weten dat alles in een oogwenk anders kan zijn doet je het leven voelen in al zijn hardheid, pijn, soms ook zachtheid, maar met zekerheid levend.

Iwert is een obsessief verzamelaar van die toevalligheden. Het is de subtiele, kwetsbare, voortdurend veranderlijke, tijdelijke verwondering die hem steeds weer op weg helpt en rennende gedachten tot rust brengt. OCO*, obsessief compulsief observeren, noemt hij het. In deze tentoonstelling staat het intuïtieve kijken tijdens nachtelijke wandelingen tegenover de ratio van strak geconstrueerde caleidoscopische beelden. Telkens staat zijn directe omgeving centraal. 

nightwalks/nachtwandelingen
Wanderlust, wandelende meditaties, ontvankelijk voor beeld in de onmiddellijke omgeving en daarbij tegelijk rennende gedachten tot rust brengen. Plekken en momenten bieden zichzelf daarbij op een subtiele, vanzelfsprekende en toch onverwachte wijze aan, door zelf simpelweg 'aanwezig te zijn op een bepaalde plaats en tijd in de ruimte’. Deze ontdekkingstochten van het toeval voelen erg levend, waarnemend in alle eenvoud, schijnbaar één met het wonderlijke van de wereld. Een ‘anderswereld’ die toch samenvalt met de onze. 

forests/into the woods
Een fragment van een steeds groeiende reeks individuele fotoreflecties die de omgeving in zichzelf keren, als staalkaarten of gecondenseerde werkelijkheden. De spiegelingen verhogen de nieuwsgierigheid en geven zo de mogelijkheid tot een meer geconcentreerde, vertraagde observatie, een daad van verwondering als wandeling door het beeld en de afgebeelde wereld. Net zoals ik me verwonderde en 196 minuten lang dwaalde door een nabij bos in Stokrooie, hoop ik dat de toeschouwer onverwacht samenspel en details zal kunnen opvangen, dat de blik voor langere tijd wordt vastgehouden en dat herinnering wordt uitgediept. 

Opening op vr 2, za 3 & zo 4 apr met timeslots om 19u30 (vr) en 13 & 15 u (za & zo). Nadien te bezoeken van vr t/m zo (gesloten op za 1 & zo 23 mei), telkens van 13 t/m 17 u met timeslot om 13 & 15 u. Reservatie verplicht. Timeslots geven toegang tot beide expo's. Toegang via 'parking CCHA' aan de achterzijde van het gebouw. Gelieve je aan te melden aan de kaartverkoop in CCHA voor toegang tot de exporuimtes.

credits

© Iwert Bernakiewicz 
ibcz.be