cultuurcentrum Hasselt

The Bernstein & Gershwin connection

Eliane Rodrigues & Nina Smeets, piano & Carlo Willems & Koen Wilmaers, percussie
zo 27 mrt 2022 - 15:00 - 17:00
zo 27 mrt 2022
15:00 - 17:00
  • zo 27 mrt 2022
    15:00 - 17:00
    concert- & theaterzaal

Er hangt spectaculair vuurwerk in de lucht: ongeziene levendigheid, strakke ritmiek, virtuoze lenigheid, puurheid, een regenboog van muzikale kleuren, diepe emotie… Daar tekenen Bernstein, Gershwin en 4 fantastische uitvoerders voor!   

De carrière van Eliane Rodrigues leest als een sprookje. Geboren in Rio de Janeiro schrijft ze haar eerste composities op 3-jarige leeftijd, speelt ze haar eerste recital als ze 5 is en concerteert ze als 6-jarige met orkest. De internationale carrière die ze daarna uitbouwde is impressionant!  

Het spreekt voor zich dat haar dochter Nina muziek met de paplepel meekreeg. Opgeleid door haar moeder was haar toewijding tot de muziek onvoorwaardelijk. Als duo speelden ze ontelbare concerten over heel Europa. Hun samenspel is onmiskenbaar uniek in de pianowereld. 

Carlo Willems en Koen Wilmaers behoren tot de top van het Belgische slagwerk. Hun virtuositeit strekt zich uit over het hele slagwerkinstrumentarium. 

30 jaar geleden overleed de kleurrijke componist-dirigent Leonard Bernstein. Hij zou net als zijn leraar en vriend Aaron Copland een typisch Amerikaanse muziektaal ontwikkelen. George Gershwin bewees hoe een Amerikaans idioom te scheppen. Immers, zijn muziek is als een kruisbestuiving tussen zwarte en blanke culturen en leidde tot prachtige orkestrale werken die herschreven werden naar kamermuziek. Wat een vondst!

Leonard Bernstein Ouverture uit Candide & Symfonische dances uit West Side story
George Gershwin Concerto in F groot & Rhapsody in blue

programmaboekje

credits

piano Eliane Rodrigues & Nina Smeets / percussie Carlo Willems & Koen Wilmaers / inleiding Stijn Paredis / © Ernest Smeets & Karine Gondim
elianerodrigues.com, carlowillems.be & koenwilmaers.be