cultuurcentrum Hasselt

residentie: 10-21 aug 2020

Collectief dOFt - Zozoöfzo (4+)
ma 10 aug 2020 - vr 21 aug 2020
ma 10 aug 2020
-
vr 21 aug 2020
  • ma 10 aug 2020
    -
    vr 21 aug 2020
    HET LAB

projectomschrijving
Zozoöfzo is een onvergetelijke, spannende en beeldende beleving voor kinderen vanaf 4 jaar waarin de betekenis van abstracte begrippen als 'goed' en 'slecht' onder de loep genomen worden. 

Een groepje charmante toneelspelers, volledig in het wit, staan vol trots klaar om hun 1-minuut-voorstelling eindelijk aan het grote publiek te laten zien. Maar dan krijgen ze onverwacht een brief van iemand die zich de Strenge Meneer noemt. Overtuigd dat zijn mening de absolute waarheid is, doen ze er alles aan om hem tevreden te stellen. Iets groter, wat kleiner, nog mooier, veel fijner. Terug lager, veel trager, meer kleuren, niet zeuren.

De Strenge Meneer brengt alles en iedereen aan het twijfelen. Maar wat is de betekenis van zijn mening? En is die wel zo belangrijk? Het publiek zitten tussen twee vuren: gaan ze mee in het verhaal van de Strenge Meneer of willen ze de ondertussen wanhopige toneelspelers helpen?

Zo, zo of zo? Ze doen hun best, dat is zeker. Maar voor wie is dat genoeg?

onderzoekspistes
Danstaal: voor kleuters is het dynamische karakter van theater heel erg belangrijk. Hoe kunnen we deze bewegingstaal behapbaar maken voor kleuters? In hoeverre moet de dans logisch zijn? In hoeverre kunnen we voor kleuters fysieke risico’s nemen? 

Theatertaal: we willen onderzoeken hoe we voor deze productie een kleurrijke, melodische en beweeglijke taal kunnen creëren. We willen meerdere lagen in de voorstelling leggen, zodat de ouders, begeleiders en leerkrachten evenzeer boodschap hebben aan de thematiek. 

Doelgroep: we onderzoeken welke theaterconventies al bekend zijn bij kleuters. Welke normen van het theater kennen ze al? Hoe absurd kun je deze vervormen? Tot wanneer blijven situaties herkenbaar en samenhangend? 

Repeteren en sleutelen: doordat de vormelijke & inhoudelijke lagen al grotendeels in kaart zijn gebracht tijdens het vooronderzoek in de zomer van 2019 en voorafgaande residenties in 2020, kunnen we in HET LAB efficiënt en gericht repeteren. Zo kan er onder andere voldoende aandacht besteed worden aan het uitdiepen van het personage van de Strenge Meneer en het inwerken van diens vertolker, Sander. We hopen m.a.w. de laatste puntjes op de i te hebben gezet tegen het einde van onze Hasseltse residentie. 

Meer informatie over Collectief dOFt kan je hier lezen.

onderdeel van

credits

© Mike Verbraeken & Laure-anne Iserief
doft.be