vr 6 mrt 2020 - 20.00 u

Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Philippe Herreweghe & Paul Lewis, piano

Paul Lewis ontroert met Mozart
vr 6 mrt 2020
20.00 u
  • vr 6 mrt 2020
    20.00 u
    concertzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De pianist Paul Lewis is één van de meesters van zijn generatie. Hij is net zoals zijn mentor, Alfred Brendel, meer dan een muzikant: zijn muziek is een filosofie van klanken. We ontdekken deze wonderlijke en poëtische pianist in het laatste pianoconcerto van Mozart.

Diens Pianoconcerto nr. 27 was zijn laatste wapenfeit als concertsolist. Mozart werd ziek in september 1791 en stierf op 5 december 1791. Je kan er een ongewoon groot aandeel melancholie en berusting in ontdekken, alsof de componist zijn einde voelde naderen. Ook met zijn indringende Maurerische Trauermusik, die hij schreef voor de vrijmetselaarsloge, bouwde Mozart een brug naar de Romantiek.

De ‘pastorale’ Symfonie nr. 2 is Brahms’ wondermooie bijdrage aan dit nieuwe muziektijdperk waarin componisten vooral het hart lieten spreken.

Jos van Immerseel liet je in het najaar genieten van de eerste symfonie van Brahms, zijn leeftijdsgenoot Philippe Herreweghe neemt je mee naar de wonderlijke en lieflijke wereld van zijn tweede symfonie. Brahms schreef ze in de zomer van 1877 tijdens een vakantie aan de Karinthische Wörthersee. Was het de omgeving die hem inspireerde tot zijn Pastorale? De levenslustige melodieën en de vrolijke lichtvoetigheid maken er bovendien een echte ‘Weense’ symfonie van. De première in Wenen, onder leiding van Hans Richter, was dan ook een groot succes. Het enthousiasme hield aan, ook tijdens de tournee die Brahms aansluitend door Duitsland ondernam. En dat is vandaag nog altijd niet anders!

Wolfgang Amadeus Mozart Maurerische Trauermusik in c, KV 477 & Pianoconcerto nr. 27 in Bes, KV 595
Joseph Brahms Symfonie nr. 2 in D, opus 73

programmaboekje

credits

dirigent Philippe Herreweghe / piano Paul Lewis / inleiding Stijn Paredis / © Kaupo Kikkas
antwerpsymphonyorchestra.be & paullewispiano.co.uk

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring