Uitgelezen Hasselt

Over moeders
do 16 jan 2020
20.00 u
  • do 16 jan 2020
    20.00 u
    Smaaksalon
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het levende boekenprogramma voor mensen die graag lezen door mensen die graag lezen: Uitgelezen!

Een mensenleven is voor de gemiddelde lezer ongeveer net lang genoeg om zo’n 3.500 boeken te lezen. Dat klinkt veel, maar dat is het eigenlijk niet. Elk jaar verschijnen er wereldwijd zo’n één miljoen boeken: een gigantische hoeveelheid lectuur om op je eentje te doorploegen. Gelukkig is er hulp: het welbekende boekenprogramma Uitgelezen wijst je ook dit seizoen de weg door Letterland.

Het geheim van Uitgelezen is dat het boekenprogramma draait rond lezers en niet rond schrijvers. De vaste panelleden, Jos Geysels en Anna Luyten, aangevuld met een enthousiaste, min of meer bekende lezer, volstaan.

Met Vooruit Gent en literatuurprogrammator Peter van den Eede heeft CCHA ondertussen een hele fijne samenwerking opgebouwd. Hij vertelt over de succesformule: “Het publiek bestaat ook uit lezers. Ze komen voor de boeken en willen er gefundeerde meningen over horen. Die kunnen zowel ‘uit de buik’ komen als dat ze intellectueel door(ge)dacht zijn. Elke avond gaan ze naar huis met meningen over minstens zeven boeken. En daar is het hen om te doen: wegwijs gemaakt worden in het enorme aanbod van nieuwe boeken. Natuurlijk is er ook muziek en soms krijgt het publiek fijne voorsmaakjes van een of ander nieuw boek. Maar de essentie is de discussie over de boeken.”

Een anekdote kleurt de formule: “We hadden ooit Phara de Aguirre en Louis Tobback op bezoek. Jos Geysels vroeg plots aan Tobback of hij de boeken waarover gesproken werd, wel gelezen had. “Neen, maar dat doet niet ter zake,” zei Tobback. Hilariteit alom. Gelezen of niet, Tobback vertelde met zoveel vuur over de boeken dat het leek alsof hij ze zelf geschreven had. Phara was een hele tijd erg zwijgzaam en liet beide heren politici maar tateren. Dan snoerde ze Geysels en Tobback subtiel de mond door te citeren uit een boek van Amos Oz: “Ik had een goede man, want mijn man luistert wél naar mij”, zei ze. “Beide heren keken daarop beduusd naar hun schoenpunten.”

Aan de twee edities van dit seizoen ligt telkens een mooi thema aan de basis van de keuze van de boeken (en van de special guest): traditiegetrouw ontginnen we drie boeken uit de Noorse of Scandinavische literatuur tijdens Nordic night(s) en deze tweede editie in januari cirkelt rond het moederthema. Maak die vingers (om bladzijden om te draaien) al maar nat! Meer info over het concrete programma volgt later!

onderdeel van
ABO6
ABO10

credits

productie Vooruit Gent / in samenwerking met de Dienst Cultuur, Smaaksalon, De Morgen & De Tijd Hervonden / © Michiel Devijver

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring