cultuurcentrum Hasselt

diana herz

SCHNITTstellen
zo 3 dec 2017 - zo 21 jan 2018
zo 3 dec 2017
-
zo 21 jan 2018
  • zo 3 dec 2017
    -
    zo 21 jan 2018
    CCHA

CCHA ondersteunt als open cultuurhuis kunstenaars op verschillende manieren. In HOMEWORK C33, een soort residentieel atelier in CCHA huist een schrijver, journalist, fotograaf, beeldend kunstenaar voor meerdere maanden. Hij/zij krijgt carte blanche, weliswaar met twee vragen: kijk doorheen CCHA, Hasselt, de stad Limburg en de Euregio naar de wereld en laat ons zeker twee keer meekijken, in welke vorm dan ook. Beeldend kunstenares diana herz was onze eerste 'resident(e)'.

diana herz werd geboren en getogen in het uiterste zuiden van Duitsland, aan de Zwitserse grens. Ze studeerde theaterwetenschappen, literatuur en politieke wetenschappen in München en Antwerpen. Tijdens die studies specialiseerde zij zich tot decor- en kostuumontwerpster bij theater, film en TV in Duitsland en België. Zo werkte zij o.a. voor de Bavaria Filmstudio’s, ZDF, KVS Brussel, NTGent, Vooruit Gent, Theater Antigone Kortrijk, Jan Fabre. Ook werkte ze mee aan meerdere Vlaamse TV-films.

Naast het ruimtelijke werk als theatervormgeefster was er ook altijd interesse en liefde voor de schilderkunst. In haar huidige werk vindt men vaak de combinatie van schilderijen, foto’s, driedimensionaal werk en ruimte-installatie terug. Zij vertrekt vanuit een thema, idee of iets wat haar boeit en kiest dan het medium wat volgens haar het beste aansluit aan wat ze wil zeggen.

Zij volgde de opleiding Monumentale Kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Kortrijk, schilder- en beeldhouwkunst in het hoger kunstonderwijs St. Lucas in Gent en Mixed Media aan de Academie in Gent. Sinds 2004 leeft diana herz in Hasselt. Naast beeldend kunstenaar werkt ze ook als theaterprogrammeur voor Theater aan het Vrijthof te Maastricht.

In haar installatie SCHNITTstellen schept diana herz door de versplintering/fragmentarisering en het nieuw samenstellen van beeldmateriaal een nieuwe realiteit. Haar werk focust op details en dingen die zich normaal aan de aandacht van de toeschouwer onttrekken. Juist in deze details herkent men een andere realiteit die parallel bestaat naast de officiële versie van de werkelijkheid. Persoonlijke geschiedenis vermengt zich aldus met de officiële geschiedenis. Zo dringen zich relevante en kritische vragen op over de relativiteit van tijd en plaats en vooral ook over wat de invloed is van grote gebeurtenissen op ons persoonlijke leven en omgekeerd.

Deze installatie gaat de confrontatie aan tussen de eigen biografie van de kunstenares en de wereldgeschiedenis. Door fotofragmenten uit verscheidene tijdelijke, officiële,
persoonlijke en sociale achtergronden met elkaar te combineren ontstaat een andere realiteit/samenhang die de toeschouwer uitdaagt om de zin en verloop van de geschiedenis op een eigen en nieuwe manier te ervaren.

credits

vernissage: zo 3 dec om 15 u / inleiding: Toon Horsten, auteur en recensent / N.a.v. de tentoonstelling wordt het boek Opa en meneer Martin gerealiseerd, tekst door Tuur Devens en illustraties uit SCHNITTstellen door diana herz. Boekpresentatie op zo 21 jan, de laatste dag van de tentoonstelling, om 11u.