cultuurcentrum Hasselt

Horst Linn

Object und Zeichnung
zo 14 sep 2014 - zo 9 nov 2014
zo 14 sep 2014
-
zo 9 nov 2014
  • zo 14 sep 2014
    -
    zo 9 nov 2014
    CCHA

De kunstwerken van Horst Linn zijn in hun vormentaal geometrisch, zeer gereduceerd en minimalistisch. Horst Linn werkt vooral met vlakke metaalplaten uit aluminium of staal die hij snijdt, plooit en verbindt. Het resultaat is exact afgemeten, ritmisch of gevouwen als een harmonica. Uit het vlakke, tweedimensionale materiaal, ontstaan ruimtelijke objecten die tegen de wand worden gepresenteerd. Soms wordt het metaal getoond zoals het is, vaak wordt het geschilderd in één kleur: zwart, grijs, rood of geel. Daarnaast maakt hij ook tekeningen en werken op papier. Ook hier ontstaan door snijden, plooien en toevoegen van lijnen en vlakken uiterst prikkelende composities.

Horst Linn (°1936 in Friedrichstahl/Saar) leeft en werkt in Dortmund (Duitsland). Ongetwijfeld vindt zijn werk aansluiting bij de geometrisch abstracte traditie van Bauhaus, constructivisme, concrete kunst en minimalisme.

Maar toch is het werk ook heel persoonlijk en uniek. Zijn werk is lichtvoetig, speels en esthetisch. De vormen lijken helder en overzichtelijk te zijn maar uiteindelijk zijn ze veel complexer dan een eerste blik doet vermoeden. De logica die je aanvankelijk meent te ontwaren blijkt vaak niet te kloppen of is ontoereikend om de bijzonder ingenieus geconstrueerde vormen echt te begrijpen. Kleine verschuivingen, verrassende plooiwijzen, ritmische herhalingen en ordeningen zorgen er voor dat de realiteit van het beeld anders is dan wat je meende te zien.

Elk beeld nodigt uit om aandachtiger te kijken en om zich dan onherroepelijk vast te haken in de gedachten van de kijker. Horst Linn pretendeert niet de grote waarheid te vertellen maar zet die eerder met een kleine kwinkslag op zijn plaats. What you see is not always what you get.

credits

vernissage: zo 14 sep om 15 u / inleiding: de heer Willo Gonnissen / in samenwerking met Frank Hendrickx, arteVentuno archives, Hasselt & galerie Voss, Dortmund