cultuurcentrum Hasselt

Bert Timmermans

2 Gramm Licht. Zwischen Fragmentierung und Relektüre
zo 3 mrt 2013 - zo 7 apr 2013
zo 3 mrt 2013
-
zo 7 apr 2013
  • zo 3 mrt 2013
    -
    zo 7 apr 2013
    CCHA

Bert Timmermans staat voor een interdisciplinaire kijk, zorgvuldig theoretisch en conceptueel onderzoek en beladen creaties. Door zijn achtergrond als historicus en kunsthistoricus is hij gefascineerd door de gelaagde afzet van de tijd die ook zijn sporen nalaat in het (collectieve) geheugen in het kader van wereldoorlogen.

De gelaagdheid van de realiteit en de tijd komt niet zelden tot uiting in de procédés die hij hanteert. Werken komen tot stand in meerdere sessies, waarbij lagen worden aangebracht en afgeschraapt, informatie wordt toegevoegd, uitgewist of verwijderd.

Timmermans werkt afwisselend met mixed media, verf, inkt en fotocollages, maar steeds met het fragiele papier als drager. Hij werkt vaak in series wat resulteert in (pseudo-) documentaire) beeldreeksen. Hierin gaat hij een dialoog aan met verschillende wetenschappelijke disciplines (o.a. geschiedenis, antropologie en kunstwetenschap) in het algemeen en het werk van Claude Lévi-Strauss, Aby Warburg, Walter Benjamin en W.G. Sebald in het bijzonder.

Zijn artistiek onderzoek is zich meer en meer gaan toespitsen op beeldvorming- en ensceneringprocessen, (de) contextualisering, de relatie tussen tekst en beeld en tussen Fremd- en Eigentext en zoekt zo het snijvlak op tussen kunst en wetenschap, concreet in de context van WO II. Voor zijn solotentoonstelling Zwei Gramm Licht. in cultuurcentrum Hasselt bouwt hij verder op zijn eerste onderzoek dat in MX7 Gallery getoond is geweest. Zijn methodologie gaat nog meer in detail en hij experimenteert op groter formaat, op zeefdrukken en ambachtelijke fotoafdrukken.

onderdeel van

credits

vernissage: zo 3 mrt om 15 u / inleiding: mevrouw Zsuzsanna Böröcz, musicologe en kunsthistorica