cultuurcentrum Hasselt

Unity in diversity - Het Europees luitproject

Zefiro Torna
vr 3 mei 2024 - 20:00 2024 - 21:00 2024
vr 3 mei 2024
20:00 2024 - 21:00 2024
  • vr 3 mei 2024
    20:00 2024 - 21:00 2024
    kleine theaterzaal

"Let there be spaces in your togetherness,
Sing and dance together and be joyous, but let each one of you alone
Even as strings of a lute dance alone though they quiver with the same music"
Khalil Gibran

De traanvormige luit en cister, vergezeld van zang, verwijst symbolisch naar Apollo, de mythologische god van de poëzie en de muziek. Ze staat voor schoonheid, melancholie en harmonie. Doorheen de rijkgevulde Europese geschiedenis neemt het instrument tal van morfologische gedaanten aan: van de Griekse bouzouki, Balkanese tambura, Napolitaanse mandoline, Engelse cister, Portugese gitaar tot de Centraal- en Noord-Europese luit, chitarrone en theorbe-familie. Ook Turkse instrumenten als de saz en de Arabische oed maken deel uit van dit muzikale patrimonium.

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in 2024 zet Zefiro Torna het Europese participative project Unity in diversity op. Via een netwerk van Europese concertzalen en festivals worden zangers en luitspelers van diverse culturele en muzikale achtergronden uitgenodigd. De muziek verwijst naar sociale events, religieuze rites, economische omstandigheden en ingrijpende historische gebeurtenissen die tot het DNA van de Europese identiteit behoren. Verwacht een keure van muzikale diversiteit waarin de luit (en familieleden) alle windrichtingen bestrijkt!

credits

luit, aartsluit, theorbe, colascione &, artistieke coördinatie Jurgen De bruyn / zang Lore Binon & Elly Aerden / nej, kaval, lavta & zang Christos Barbas / sarod & zang Vittoria Paganis  mandoline, aartsluit & artistiek advies Alon Sariel / inleiding Waldo Geuns / © Marc Rodenberg
zefirotorna.be