cultuurcentrum Hasselt

Rímur

Trio Mediæval
wo 17 apr 2024 - 20:00 - 21:00
wo 17 apr 2024
20:00 - 21:00
  • wo 17 apr 2024
    20:00 - 21:00
    Sint-Quintinuskathedraal

“Break a leg” is natuurlijk nooit letterlijk bedoeld. Spijtig genoeg is het trompettist Arve Henriksen net overkomen, met een operatie tot gevolg. Hierdoor kan hij niet meewerken aan het concert van Trio Mediӕval. Met een licht gewijzigd programma belooft het optreden van de drie Scandinavische zangeressen toch een beklijvende “Nordic” ervaring te worden.

In Rímur verkent het fabelachtige stemmentrio samen met jazztrompettist Arve Henriksen de middeleeuwse muzikale verbinding tussen Noorwegen en IJsland met gezangen en volksliederen uit beide landen.

Het eerste album van Trio Mediæval, Words of the angel, wordt bejubeld als een fascinerende reis met muziek van tijdloze schoonheid. Het lanceerde de groep bij een breed internationaal publiek. In 2009 ontvingen ze een nominatie voor Best chamber music performance Grammy award voor hun vierde album Folk songs.

De Scandinavische zangers van Trio Mediæval creëren een fascinerende, unieke klankwereld die ze met feilloze virtuositeit tot leven brengen. Het gespecialiseerde repertoire van het trio omvat ballades en liederen uit de Noorse Middeleeuwen, door de zangers zelf gearrangeerde polyfone muziek uit het middeleeuwse Engeland, Frankrijk en Italië, hedendaagse Scandinavische jazz, improvisatie, enzovoort. De artistieke samenwerking met Henriksen bevordert een dialoog tussen oude muziek, jazz en improvisatie.

In februari 2017 waren ze te gast in CCHA met hun wondermooie programma Aquilonis. Nu keren ze terug met Rímur, geliefd door zowel publiek als critici, van de Londense Wigmore Hall tot de kathedraal van Hasselt.   

credits

zang Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth & Jorunn Lovise Husan / trompet Arve Henriksen / © Oddleiv Apneseth & Håvard-Lotsberg