cultuurcentrum Hasselt

artistiek dialoog op zat 18 feb 2023

THINK LOCAL CREATE GLOBAL - ARTISTIEK LABO #4
za 18 feb 2023 - 10.00 u - 20.00 u
za 18 feb 2023
10.00 u - 20.00 u
  • za 18 feb 2023
    10.00 u - 20.00 u
    HET LAB

“PARTNERSHIP and OWNERSHIP BY CHILDREN AND/OR TEENAGERS"

context
Voor de vierde keer organiseren HET LAB (werkplek jong publiek Hasselt) en het Krokusfestival een artistiek uitwisselingslabo. In 2019 nodigden we het Chileense Silencio Blanco en het Griekse Hop Signor uit, in 2020 was het de beurt aan La Llave Maestra uit Chili, in 2022 werkten we met Akram Khan Company.

thema 2023
Waar deze vorige uitwisselingen een erg vrij karakter hadden, gaan we nu uit van een thema, namelijk het ‘ownership’ (eigenaarschap) door jongeren (of kinderen) van een voorstelling.

In Vlaanderen hebben we een lange en vooral goede traditie van het werken met kinderen en jongeren op het podium. Via auditie, selectie, repetitie (vaak met improvisaties) komen we dan tot een voorstelling met kinderen/jongeren op het podium. In zekere mate is die voorstelling dus ook van hen, is ze ook hun ‘eigendom’. Maar, toegegeven, vaak werken deze kinderen of jongeren in een (al of niet) strak regieconcept van de professionele makers.

Centrale vraag van dit exchange lab is dus hoe we daarin ‘verder’ zouden kunnen gaan. Kunnen we dat eigenaarschap nog meer authenticiteit geven? Kunnen we de voorstellingen nog meer van ‘hun’ maken? Waarom zouden we dat doen? Wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen? Hoe kunnen we participatie nog verder uitwerken tot ergens voorbij het uitvoerdersniveau?

Bobbi Lo produktion, DO AS I SAY
Deze vragen werden getriggerd vanuit de productie DO AS I SAY door het Zweedse Bobbi Lo produktion. Daarom nodigden we de choreograaf en een danseres uit voor dit uitwisselingslab.

DO AS I SAY is een fysieke dansvoorstelling die ons sociaal gedrag zichtbaar wil maken op het gebied van pesten en autoriteit. De voorstelling is interactief en zowel het publiek als de dansers krijgen mondelinge instructies van een opgenomen stem, maar wie voert de regie?

Door middel van abstracte choreografie en concrete verhalen wordt het publiek meegenomen op een emotionele en tot nadenken stemmende reis. Welke invloed heeft groepsdruk op ons? Wie is een autoriteit? Waarom doen we allemaal wat hij zegt? En wat gebeurt er als we dat niet doen of als we nee zeggen?

Meer info op bobbiloproduktion.com

Michael Tang Markusson
Michael Tang Markusson werd geboren in Jelling, Denemarken. Hij volgde zijn opleiding aan de Iwanson School of Contemporary Dance in 2009 en sindsdien heeft hij op veel plaatsen gedanst, lesgegeven en gechoreografeerd, voor mensen van alle leeftijden. In zijn carrière als danser werkte hij samen met Don Gnu, Mari Carrasco, Helena Franzen, Nelson Rodriguez-Smith, Max Stone, René Vinther, Camilla Ekelöf en vele anderen. In 2020 is hij zowel aan het choreograferen als aan het dansen in DO AS I SAY.

Matilda Bjärum
Matilda Bjärum behaalde haar First Honours Degree aan Northern School of Contemporary Dance en schrijft nu haar masterscriptie via London Contemporary Dance School. Ze werkte samen met Emmanuel Gat, Janine Harrington, Colette Sadler, Alexandra Prici, Sababa Co. Vloeistof en moOv. Matilda is een van de dansers in DO AS I SAY.

Deze artistieke uitwisseling kwam tot stand met de volgende deelnemers:
Manon Avermaete (choreograaf - lees hier meer info)
Carli Gellings (choreograaf & danser - lees hier meer info)
Dirk De Lathauwer (artistiek leider fABULEUS & regisseur - lees hier meer info)
Hussein Mahdi (regisseur - lees hier meer info)
Amalia Herrera (choreograaf & danser - lees hier meer info)
Jenny Vila / La Mecànica (artistiek producer & licht design - lees hier meer info)
Pau Bachero / La Mecànica (regisseur & performer - lees hier meer info)
Mira Bryssinck (theatermaakster - lees hier meer info)
Ugo Dehaes / kwaad bloed (choreograaf van dingen - lees hier meer info)

Meer informatie over THINK LOCAL CREATE GLOBAL - artistiek labo kan je hier lezen.