cultuurcentrum Hasselt

Mozart pianoconcerti

Il Gardellino, Olga Pashchenko, pianoforte & Jan De Winne, fluit
vr 24 mrt 2023 - 20.00 u - 21.15 u
vr 24 mrt 2023
20.00 u - 21.15 u
  • vr 24 mrt 2023
    20.00 u - 21.15 u
    concert- & theaterzaal

Mozart excelleerde in elke mogelijke muziekvorm uit zijn tijd. Ook in zijn concerti voor pianoforte komt zijn meesterschap en virtuositeit boven drijven. De pianoforte was niet zomaar de primitieve voorloper van de concertvleugel zoals we die nu kennen; het is een instrument met een eigen karakter en toucher die Mozart perfect wist te benutten in dialoog met het orkest. Vertrekkend vanuit het Vivaldiaans concertomodel laat Mozart de hoofdrolspelers kirren van plezier in de snelle delen en verstillen in de trage tussendelen. Speels, lichtvoetig, maar met momenten opwindend vol temperament.

Het eerste fluitconcerto in sol groot schreef Mozart voor een rijke amateur fluitist Ferdinand De Jean. Het is een werk met een verrukkelijke melodie en staat bol van de elegantie, maar de virtuositeit van de solist wordt op de proef gesteld. De sierlijkheid, het fantasierijke vakmanschap en de expressieve kracht typeren de frivole Mozart.

Zowel op pianoforte als op fluit engageert Il Gardellino solisten van wereldformaat. Een van de founding fathers van het orkest, Jan De Winne, neemt de fluitpartij voor zich. Aan de piano vinden we dan weer niemand minder dan Olga Pashchenko terug. Samen met Il Gardellino neemt zij voor Alpha Classics alle concerti op en oogsten ze nu al internationaal heel wat bijval met de eerste releases van het Mozart-project.

Programma

Mozart met 2 pianoconcerti nrs 6, KV 238 en 8, KV 246 en het fluitconcerto nr. 1 in G, KV 313

onderdeel van