cultuurcentrum Hasselt

Hermetism

Joep Beving
ma 27 mrt 2023 - 20.00 u - 21.30 u
ma 27 mrt 2023
20.00 u - 21.30 u
  • ma 27 mrt 2023
    20.00 u - 21.30 u
    concert- & theaterzaal

In alle stilte startte Joep Beving met het schrijven van kleine minimale composities. Hij nam ze thuis op en zette ze op Spotify. Voor hij er erg in had, luisterden miljoenen mensen en kreeg hij laaiende reacties uit de hele wereld. 

Debuut Solipsism verscheen in 2015. In november 2016 speelde Beving voor het eerst in CCHA, als support voor Jan Swerts. Hij wist moeiteloos het publiek in te pakken. Na het verschijnen van opvolgers Prehension (2017) en Henosis (2019) (bij het iconische Deutsche Grammophon) stond hij opnieuw op ons podium.  

Sinds groeide Beving uit tot één van de meest beluisterde pianisten ter wereld (bijna 3 miljoen luisteraars per maand en al meer dan een half miljard streams sinds het debuut!) én staat hij in het rijtje van meest populaire (post)klassieke componisten tussen Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Max Richter. Hij speelt uitverkochte concerten in huizen als het Sydney Opera House, de Elbphilharmonie in Hamburg en Bozar in Brussel. 

Bevings muziek klinkt als Erik Satie, Frédéric Chopin en Nils Frahm. Maar hij voegt er een volstrekt eigen intimiteit aan toe waardoor je de albums en nummers maar blijft draaien en draaien. Geen weldadige waterval van pianonoten maar heerlijke doeltreffende breekbare pianowerkjes, gespeeld met het allerzuiverste gevoel in een adembenemende cadans. Sfeervol, meeslepend, bedwelmend, kwetsbaar, romantisch én ontroerend. Melancholische en breekbare melodieën als balsem voor de ziel. 

Het nieuwe album Hermetism (2022) ontstond tijdens de donkerste dagen van de pandemie en is een terugkeer naar de klank van debuut Solipsism: prachtig opgenomen composities, waarbij ook de stiltes tussen - en het uitsterven van - de noten een wezenlijke rol spelen.  

Tijdens Piano day(s) 2018 speelde Beving al voor een nagenoeg uitverkochte zaal in CCHA, nu komt hij speciaal voor het festival opnieuw naar Hasselt. Voor het eerst sinds zijn uitverkochte concert in Bozar in april 2022, exclusief en in Belgische première met een adembenemende lichtshow.

onderdeel van

credits

piano Joep Beving / lichtinstallatie Boris Acket © Rahi Rezvani Michal Sebeňa & Thomas de Boer
joepbeving.com