cultuurcentrum Hasselt

Thought Trails

Jackie Mulder
zo 27 nov 2022 - za 4 feb 2023
zo 27 nov 2022
-
za 4 feb 2023
  • zo 27 nov 2022
    -
    za 4 feb 2023
    kleine exporuimte

Deze multimediale beeldenreeks verbeeldt hoe hersenen werken als we onze gedachten laten dwalen. Dat stelt ons in staat om de wereld om ons heen naar eigen inzicht te manipuleren. De reeks vormt als het ware basis voor en reflectie op het thema van de expo EAST ENDERS: hoe beelden vastgeklikt raken in ons persoonlijke en collectieve geheugen en daardoor ons denken en handelen gaan bepalen.

De werken die Jackie Mulder laat zien zijn onderdeel van haar doorlopende project Thought Trails, dat gaat over hoe hersenen werken als we onze gedachten laten dwalen. De geest schakelt willekeurig tussen heden en verleden, springt heen en weer tussen wazig en haarscherp en maakt fascinerende verbindingen. Het brein blokkeert bepaalde herinneringen en vult de lege plekken op met de kracht van de verbeelding. Dat stelt ons in staat om de wereld om ons heen naar eigen inzicht te manipuleren. Door haar beelden te deconstrueren en opnieuw te verbinden door te hechten en te plakken, ontstaat een nieuwe, gelaagde realiteit. 

Mulder gebruikt verschillende technieken zoals houtskool, stikwerk, bijenwas, inkt, verf en scheursels uit oude boeken, om te verbergen en te accentueren. Alle werken zijn unica en worden gekenmerkt door hun tactiliteit. 'In een contemplatief proces dat ontstaat door repetitief handwerk creëer ik een eigen wereld, kalmeer ik mijn geest en herstel ik wat beschadigd is. Mijn werk is letterlijk en figuurlijk 'helend' '.

Jackie Mulder ontworstelde zich op jonge leeftijd al aan het stramien van 'hoe het hoort'. De rebellie die daarvoor nodig was is nog altijd een rode draad in haar werk. Na een carrière als modeontwerper en grafisch vormgever koos zij voor een nieuwe tak van vormgeving; in mei 2021 studeerde ze af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze was dit jaar een van de drie finalisten van de Fotofestival Naarden Talentprijs. Haar werk is gepubliceerd in de Fresh Eyes Photo 2020, de Gup New Photography 2021 en in verschillende internationale kunstmagazines.