cultuurcentrum Hasselt

AURORA, the northern lights

BREEZE
zo 23 okt 2022 - 11:00 2022 - 12:00 2022
zo 23 okt 2022
11:00 2022 - 12:00 2022
  • zo 23 okt 2022
    11:00 2022 - 12:00 2022
    parketzaal 1

Scandinavische muziek wordt, net als de landschappen van het Noorden, gekenmerkt door haar bijzondere lichtschakeringen met mysterieuze kleuren uit een schemerig universum. In AURORA interpreteert BREEZE composities van Scandinavische componisten die de stemmingen van hun vaderland in zwevende klanken omzetten.

Naast het kwintet van de grote Deense symfonicus Carl Nielsen bevat het programma ook een werk van Anders Hillborg, een van de belangrijkste hedendaagse Scandinavische componisten, en de compositieopdracht Aurora van de Belgische componist Jelle Tassyns. Als rode draad doorheen het programma lopen fantasierijke covers voor houtblaaskwintet van de weergaloze IJslandse songwriter Björk. In de concertversie met video-installatie van videokunstenaar Paul Biessmann wordt AURORA een totaalervaring, waarin natuur en licht samensmelten.

De abstracte 3D-scènes en grafische ontwerpen werden volgens het principe van de generatieve kunst door Paul Biessmann ontwikkeld om bij de muziek te passen. De ontwerpen leiden een eigen leven en reageren in real-time op de muziek en de geluiden. Ze worden live bediend, net zoals een instrument, wat betekent dat het resultaat uitsluitend gecreëerd wordt op het moment van het concert.

Het programma is gedacht als één doorlopend concept zonder applaus tussen de muziekwerken.

BREEZE verenigt vijf jonge, vooraanstaande musici die samen één unieke artistieke visie nastreven: ze willen muziek voor houtblazers in de spotlights plaatsen en deze opnieuw vorm geven. Het ensemble werd tijdens de coronapandemie opgericht door vijf leden van het CAROUSEL Chamber Music Ensemble. Ze gingen samen op verkenning om de toekomst van de klassieke muziek een tikkeltje onveiliger te maken. De vijf solisten zijn prijswinnaars van gerenommeerde internationale concours zoals de Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in Munchen, de International Tsjaikovksy Wedstrijd in Moskou of de Duitse Nationale Muziekwedstrijd in Bonn. Het kwintet streeft ernaar om de traditionele concertbezetting van het houtblaaskwintet opnieuw uit te vinden door samen te werken met jonge en ambitieuze componisten, met gastmusici en met uitvoerders uit andere kunstrichtingen zoals beeldende kunstenaars, dansers en acteurs, om zo ruimte te creëren voor avontuur en creativiteit. 

PROGRAMMA
Björk, Ouverture
Anders Hilborg, Six Pieces for Wind Quintet
Björk, Pneumonia
Jelle Tassyns, Aurora (Belgische première)
Björk, Jóga
Carl Nielsen, Wind Quintet opus 43

credits

klarinet Annelien Van Wauwe / fluit Jill Jeschek / hobo Juri Vallentin / fagot Marceau Lefèvre / hoorn Přemysl Vojta / VJ Paul Biessmann / © Joëlle Van Autreve & Marco Borggreve

annelienvanwauwe.com

breeze-winds.com