cultuurcentrum Hasselt

Leesgroepsessie gender & repertoire

CCHA & Femina libera
za 29 okt 2022 - 11:00 - 14:00
za 29 okt 2022
11:00 - 14:00

Femina libera, CCHA en Boekhandel Grim organiseren een leessessie rond gender en kunst. De sessie wordt voorafgegaan door een korte introductie, gevolgd door een geleide discussie. Ben je gebrand om je ideeën rond gender en/of kunst te delen? Kom gedachten uitwisselen! Samen gaan we op zoek aan de hand van een gezamenlijk gelezen boek: Optimistische woede – fix het seksisme in de literatuur van schrijversgroep Fixdit. 

Fixdit is een Vlaams-Nederlands schrijverscollectief, opgericht in 2020, dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. In hun boek Optimistische woede kaarten ze de genderongelijkheid in de literatuur aan. Vrouwelijke auteurs zijn overal maar toch is de literaire canon anno 2022 nog altijd overwegend mannelijk (en wit), winnen vrouwen minder literaire prijzen en worden leeslijsten op scholen gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. In een zinderend Manifest geven elf Fixdit auteurs hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur.

Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke

Opgelet! Voorkennis is voor deze leesgroepsessie niet vereist, dus geen nood als je de tijd niet vindt om dit werk te lezen op voorhand. Er zullen spoiler- en triggerwaarschuwingen zijn indien je het werk nog niet hebt kunnen (uit)lezen. 

Indien je toch graag het werk leest alvorens je naar de leesgroepsessie komt, dan kan je het boek voor 12,99 euro verkrijgen bij Boekhandel Grim. Aangezien het hier om een net verschenen werk gaat, wordt het boek nog besteld en is het vanaf vrijdag verkrijgbaar bij Grim. Indien je zeker wil zijn van uw exemplaar, reserveer je best op voorhand via info@boekhandelgrim.be 

Femina libera is een feministische leesgroep verbonden aan Antwerpse boekhandel De Groene Waterman. Ze wordt georganiseerd door Edith Cassiers, Katrien Merckx en Hanne Staes. Femina libera is Latijn voor Vrije vrouw, maar ‘liber’ betekent ook ‘boek’ in het Latijn. Revolutie door literatuur. Vrijheid met, door en voor boeken.

 

onderdeel van