cultuurcentrum Hasselt

Martha, de krankzinnige

Lauranne Paulissen & Edith Cassiers
do 27 okt 2022 - 20:30 - 21:45
do 27 okt 2022
20:30 - 21:45
  • do 27 okt 2022
    20:30 - 21:45
    concert- & theaterzaal

Wil je zowel de theatervoorstelling Martha, de krankzinnige als Performance lecture: theatervrouwen bijwonen? Koop hier je combiticket voor € 18.

In Martha, de krankzinnige wordt jonkvrouw Martha van Vlierbeke onterecht beschuldigd van waanzin en verwijderd uit de samenleving. Emotie wordt aanzien voor hysterie, de eis tot zelfbeschikking wordt afgedaan als krankzinnigheid. 

Het stuk speelt zich af op een 18de-eeuws Vlaams kasteel. Het kind van jonkvrouw Martha wordt weggenomen, wat tot een schokkende reeks gebeurtenissen leidt. Op geld beluste mannen trachten de reproductie en seksualiteit van de vrouwelijke personages in te perken. Daartegenover staan standvastige jonkvrouwen, listige nonnen en onbetrouwbare kamermeiden die het maatschappelijk aanvaardbare uitdagen. 

Voor deze voorstelling diept actrice en theatermaker Lauranne Paulissen de vergeten Antwerpse toneelschrijfster Anna Slimbroeck-de Peuter op uit het archief. De 19de-eeuwse de Peuter was destijds één van de meest gespeelde Vlaamse toneelauteurs. Zelfs tot 50 jaar na haar dood bleven haar stukken de Vlaamse podia beheersen. Desondanks is zij vandaag niet langer een gevestigde waarde en zijn haar stukken nagenoeg onvindbaar. Reden genoeg om het debuut van deze auteur Martha, de krankzinnige meer dan 100 jaar later terug op de planken te brengen!

Lauranne Paulissen werkt samen met Edith Cassiers, Katarina Antunovic, Sara Lâm en Véronique Hendriks in een uitsluitend vrouwelijke cast en crew. Door middel van grotesk genderbending spel gaan de theatermakers in dialoog met de prikkelende overdrijving en humor van het melodrama, de sappige ‘Vlaamsche’ taal en de ook vandaag nog prangende thema’s van het stuk.

onderdeel van

credits

tekst Anna Slimbroeck-de Peuter / van & met Lauranne Paulissen, Edith Cassiers, Katarina Antunovic & Sara Lâm / concept Lauranne Paulissen / coach Edith Cassiers / kostuums Véronique Hendriks / met de steun van Stad Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Monty
laurannepaulissen.com