cultuurcentrum Hasselt

Beethoven intiem

Solisten van Le Concert Olympique
za 18 mrt 2023 - 20.00 u - 21.10 u
za 18 mrt 2023
20.00 u - 21.10 u
  • za 18 mrt 2023
    20.00 u - 21.10 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door Jan Caeyers

Een bewerking van Beethovens tweede symfonie en Kreutzersonate. Enerzijds vertrouwd, anderzijds zorg het voor nieuwe luisterdimensies.

In het begin van de negentiende eeuw bestonden geen geluidsdragers zoals radio, fonoplaat of cd. Bijgevolg leefde er een rijke traditie om de bekende en geliefde stukken in de privécontext van de aristocratische salons uit te voeren. Vooral in oorlogstijd was het uitvoeren van symfonieën in beperkte bezetting vaak de enige mogelijkheid om deze stukken te horen.

Toen het in de barre coronatijden onmogelijk was voor grote orkesten om in hun normale bezetting te spelen, ging Jan Caeyers op zoek naar alternatieven en vond hij in een bibliotheek in Münster een bewerking van Beethovens tweede symfonie die gemaakt was in 1809 in Wenen.

De elitetroep van Le Concert Olympique zal dit voor het eerst in Hasselt spelen. We mogen ons verheugen dat deze bewerking tegelijkertijd vertrouwd klinkt én nieuwe luisterdimensies geeft. Dat geldt zeker voor de bewerking van de Kreutzersonate waarmee het concert begint. Meer nog dan bij het omzetten van een symfonisch stuk naar kamermuziek, is het herschrijven van een vioolsonate naar een strijkkwintet een transformatie even intens als een nieuwe compositie.

Ludwig van Beethoven Sonate in A voor viool en klavier, op. 47 (Kreutzersonate) in een bewerking voor strijkkwintet (Simrock, 1832)
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 2 in D, op. 36 in een bewerking voor 11 spelers (Ebers, 1809)

credits

dirigent Jan Caeyers / viool Friedemann Breuninger & Liesbeth Baelus / altviool Vincent Hepp & Amalija Kokeza / cello Franz Ortner / cello Steven Caeyers / contrabas Josef Gilgenreiner / hobo Luk Nielandt & Dorien Schrooten / hoorn Michelle Perry & Cathtine Eisele / inleiding Jan Caeyers / © Marco Borggreve
leconcertolympique.eu 

PROGRAMMABOEK